На яку пенсію можна сподіватись у майбутньому українцям, які зараз отримують середню зарплату

Наразі розмір пенсій для більшості українців залишає бажати кращого: значна кількість громадян отримує менше прожиткового мінімуму. Українські пенсіонери часто живуть за межею бідності.
Чи варто сподіватися на гідні виплати людям, які зараз працюють і отримують середню зарплату.
Розмір пенсії в залежності від зарплати
Українці на пенсії отримують виплату у розмірі приблизно 29% від звичного доходу. Якщо громадянин отримує середню зарплату (а вона складає зараз 15-16 тисяч гривень), то в майбутньому сума пенсії становитиме 4 500 гривень. І це за умови стажу не менше 35 років.
Щоб отримувати пенсію 10 000 гривень, потрібно вже зараз отримувати близько 33 тисяч гривень зарплати. Це відноситься до офіційної зарплати, з якої роблять внески до Пенсійного фонду.
Людям з мінімальною зарплатою за чинною системою нарахування пенсійних виплат не варто розраховувати на пенсію понад 2 093 гривень.
Виходом із цієї ситуації може стати запуск накопичувального пенсійного забезпечення, який можливий лише за умови появи стабільного фондового ринку та відносно низького рівня інфляції.
Для порівняння, в країнах Європейського союзу показник розміру пенсії складає близько 50% від звичного заробітку (у нас 29%). При цьому середні зарплати там набагато вищі.
Тож українцям вже зараз варто подбати про своє майбутнє. Наприклад, експерти рекомендують робити щомісячні внески до приватного пенсійного фонду. Також допоможуть забезпечити майбутнє будь-які інші види інвестицій.
Джерело: 5692.com.ua