Нацбанк планує відпустити курс долара: що буде з валютою

Як багато хто знає, уже тривалий час в Україні діє фіксований курс долара. Свого часу це врятувало гривню від найсильнішої девальвації. НБУ намагається утримувати курс, але, схоже, долар час трохи відпустити, щоб уникнути неминучого обвалу.
Деталі розповіла радник НБУ Юрій Городниченко для Forbes.
Проблема в тому, що фіксований курс долара потрібно терміново скасовувати. Інакше повториться ситуація 2014 року, коли стався обвал гривні в 3 рази.
Городниченко згадав, як довго захищали курс за Януковича, що потім скінчилося катастрофою.

Важливо не доводити до крайньої межі і виходити з фіксованого курсу дуже поступово. Зараз в України, на відміну від 2014 року, ресурси для цього є, – каже експерт.

Вливання заходу дають змогу Україні втримати гривню. Тільки от не потрібно думати, що підтримка буде вічною. Коли допомоги не буде, або вона стане меншою, гривня девальвуватиме з максимальною швидкістю. Потрібно адаптувати систему до "шоку" і відпустити долар.

Я запропонував модель із плаваючим курсом, але з обмеженням коливання протягом дня. До того ж це не означає автоматичної девальвації: гривня може зміцнюватися або залишатися на плюс-мінус на одному рівні, – поділився експерт.

Читайте також: Єдина база даних військовозобов'язаних: яка інформація про українців та з яких реєстрів стане доступною для військкоматів
Українцям продавали небезпечне печиво: може викликати отруєння й параліч
Зеленський підписав скандальний закон про кримінальну відповідальність військових
Джерело: 5692.com.ua