Надбавка до пенсії у 25%: яка категорія українських пенсіонерів має на неї право

Згідно із законодавством, в Україні пенсія, яку виплачують учасникам бойових дій, має становити не менше 210% прожиткового мінімуму.
До пенсійної виплати мають бути включені всі види надбавок. Особам, які мають статус учасника бойових дій, може виплачуватися надбавка в розмірі 25% прожиткового мінімуму.
Потрібно зазначити, що доплата в розмірі 25% прожиткового мінімуму має виплачуватися учасникам бойових дій незалежно від того, який вид пенсії вони отримують.
Таким чином, з огляду на розмір прожиткового мінімуму, на сьогоднішній день надбавка має становити 523,25 гривні. Розмір цієї надбавки встановлено Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
Розмір пенсійних виплат особам зі статусом УБД також регулюється постановою Кабміну "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій".
Згідно з цією постановою сума пенсійної виплати не може бути меншою на 210% від прожиткового мінімуму. Виходячи з цього, мінімальна щомісячна пенсійна виплата особам зі статусом учасника бойових дій становить 4 395,30 гривень.
Нагадаємо, що Кабінетом міністрів було анонсовано індексацію пенсій, перший етап якої розпочнеться 1 березня 2024 року. Також планується запровадити нову систему нарахування балів за стаж – цей захід має допомогти зробити пенсії більш справедливими.
Джерело: 5692.com.ua