Найдовший день року: дата літнього сонцестояння 2024, традиції та прикмети

День літнього сонцестояння – це найдовший день року, коли світловий проміжок триває найдовше, а нічний – найкоротше. Він завжди припадає на перший літній місяць, але щороку дата не однакова через особливості вирахування.

Коли буде день літнього сонцестояння в 2024 році та що традиційно роблять в цей день.

Коли найдовший день 2024 року

Цей день наші предки вважали особливим. Існувало повір'я, що якщо зустріти світанок в цей день, тоді весь рік не буде бід і злиднів.

У день літнього сонцестояння сонячний диск, рухаючись екліптикою, досягає Північної крайньої точки. Тоді досягається максимальна відстань Сонця від Землі. Науковці кажуть, що схилення центру сонячного диску сягає максимуму. Через це світловий день триває довго, а ніч є найкоротшою в році. Водночас у Південній земній півкулі спостерігається зворотне явище.

Цьогоріч день літнього сонцестояння відбудеться 20 червня рівно о 23:50:20 за київським часом.

Які традиції дня літнього сонцестояння

Ще за часів язичництва день літнього сонцестояння мав магічне значення та наділявся сильною енергетикою. Існувало чимало ритуалів, пов'язаних з цією подією. Нехтувати ними заборонялося, адже вважалося, що традиції цього дня визначають, що відбуватиметься в житті людини весь протягом усього року після сонцестояння.

Слов'яни в день літнього сонцестояння відзначали свято Івана Купала. Зараз воно прив'язане до церковного свята Івана Предтечі, а тому має сталу дату. Після переходу на новий календар святкування відбувається в ніч проти 24 червня.

Після хрещення Київської Русі язичницькі ритуали почали втрачати популярність, але деякі традиції та прикмети збереглися. Ось кілька з них:

  • якщо зустріти світанок в день літнього сонцестояння, то біди оминатимуть людину весь наступний рік;
  • якщо вночі 20 червня багато зірок – на початку осені буде великий урожай грибів;
  • якщо вранці на траві багато роси — буде великим урожай.

Джерело: 5692.com.ua