Названо ідеальний час для сніданку та вечері: вчені вияснили, як впливає час трапези на здоров’я людини

Французькі та іспанські вчені провели важливе дослідження і вияснили, який вплив час вживання їжі має на розвиток діабету другого типу. Як виявилось, найбільше значення має час сніданку та вечері. Результати дослідження опубліковані в журналі International Journal of Epidemiology.
Діабет другого типу є дуже небезпечною хворобою, яка виникає через те, що організм не в змозі ефективно використовувати вироблений підшлунковою залозою інсулін. Наслідками цього можуть бути інші патології: ниркова недостатність, сліпота, інфаркти, інсульти тощо.
Тож нове дослідження щодо взаємозв'язку часу прийому їжі та ризик розвитку діабету дозволяє знизити ризики розвитку захворювання, якщо слідувати рекомендаціям і їсти у правильний час.
Що показало дослідження вчених
Велику роль у ймовірності виникнення діабету має спосіб життя та режим харчування. Як запевняють фахівці, правильний прийом їжі допомагає регулювати циркадні ритми, а це моделює гомеостаз глюкози та ліпідів.

Наша мета полягала у вивченні того, як взаємопов'язані час та кількість прийомів їжі, тривалість нічного голодування та ризик розвитку діабету другого типу, – зазначили дослідники.

У ході дослідження були вивчені дані понад 100 тисяч осіб, середній вік яких – 42 роки. А саме, вчених цікавило, що їли та пили люди протягом доби, з чіткою вказівкою часу.
Далі вчені усереднювали інформацію і протягом декількох років оцінювали стан здоров'я учасників, враховуючи всі фактори ризику. Було виявлено 963 нових випадків діабету другого типу.
Найкращий час для сніданку та вечері
Фахівці з'ясували, що є різниця в часі прийому їжі. Значно рідше діабет розвивався у людей, які снідали до 8 години ранку і частіше – у людей, які снідали після 9 ранку. Ризик становив 59%.
Також вчені помітили, що кожна додаткова трапеза на день (до п'яти разів на день) асоціюється з меншою частотою розвитку хвороби.

Тривалість нічного голодування не була пов'язана з розвитком діабету другого типу, за винятком учасників, які снідали до 8 ранку та голодували як мінімум 13 годин протягом ночі, – розповіли дослідники.

Отже, вчені назвали найкращий час для їди, що дозволяє знизити ризик розвитку діабету другого типу. Снідати треба до 8 години ранку, а вечеряти – не пізніше 19 години.
Джерело: 5692.com.ua