НБУ ввів в обіг нову монету 5 гривень: кому вона присвячена і який вигляд має

Національний банк України 26 вересня 2023 року презентував нову пам'ятну монету. Її присвятили незламним співробітникам енергетичного сектору, які в будь-який час доби, в негоду та під ракетними обстрілами російських агресорів роблять усе, щоб повернути в домівки українців світло і тепло. Про це повідомили на офіційному сайті НБУ.
Назва монети – "Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам!". Дизайн розробив відомий художник Сергій Майдуков. Монета номіналом 5 гривень виготовлена з нейзильберу, її тираж складає 50 тисяч екземплярів.
Гурт монети гладкий, написи заглиблені. На аверсі зображено дзеркальне тло зі стилізованою композицією, яка символізує енергетичну систему: соняшник із пелюстками, які, немов ліхтарики, освітлюють все довкола, навіть попри ворожі обстріли, і дарують надію, що після найстрашнішої ночі обов'язково настане схід сонця.
На реверсі монети зображено тризуб у вигляді трьох непорушних брил, які при обертанні трансформуються в літеру "Е" ("Енергетика").

Щодня та щоночі під обстрілами та в негоду, попри втому та загрози, ці звичайні незвичайні люди робили свою справу. Раз у раз, повертаючи світло, вони повертають разом із ним надію, дають можливість жити та працювати, боротися за Перемогу, – зазначив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Повідомляється, що продаж монет через офіційний інтернет-магазин НБУ розпочнеться 4 жовтня, з цього дня будуть доступні 10 тисяч екземплярів. Пізніше монети можна буде придбати і через банки-дистриб’ютори.
Джерело: 5692.com.ua