Не поспішайте вдягати новий одяг після купівлі: чому його потрібно спершу випрати

Багато хто вважає, що нові речі, що продаються в магазинах одягу, є абсолютно чистими. Тому, на відміну від речей із секонд-хендів, їх вперше перуть вже після того, як поносять та забруднять. Проте є декілька вагомих аргументів, чому не варто відразу надягати і носити куплений одяг.

Чи можна "підчепити" якісь хвороби, якщо не виплати новий одяг

За словами медичного директора дерматологічної клініки Джамі Л. Міллер, захворіти від нового одягу чи постільної білизни майже неможливо. Навіть враховуючи, що перед вами річ могли міряти інші люди, ризик отримати інфекційне захворювання дуже малий.

Проте все одно існує чимало причин для того, щоб кинути куплені речі в пральну машину перед тим, як носити їх.

Чому слід прати одяг перед носінням

На тканині є незакріплений барвник

Під час виробництва одягу барвники не завжди відразу "закріплюються" на тканині. Тому, якщо нову річ вдягнути, попередньо не виправши, є ризик зіпсувати інший одяг, який стикатиметься з нею. У такому разі барвник може невідворотно забруднити решту вбрання.

Прати новий одяг, до того ж, потрібно обережно. Щоб барвник закріпився і не перейшов на інші речі, які також будуть в барабані машинки, варто спочатку замочити річ у чистій воді на деякий час.

Алергія на барвник

Контакт невипраного нового одягу зі шкірою загрожує появою різноманітних алергічних реакцій, особливо у людей, схильних до цього. Висипання, сухість, свербіж та інші види неприємних реакцій можуть спровокувати барвники та інші хімічні речовини, якими обробляють тканину.

Мікроби під час зберігання одягу

Перед тим, як потрапити до магазину, одяг проходить довгий ланцюг постачання. Вироби проходять через багато рук, можуть тривалий час проводити на складах та в транспортних контейнерах. Усюди є загроза потрапляння на нього бруду, бактерій, плісняви, комах тощо. Тому нові речі краще відправляти на прання.

Бактерії попередніх покупців

Один з найнеприємніших моментів – це людські бактерії, частинки шкіри і волосся людей, які приміряли одяг. Неможливо знати, хто приміряв одяг, тому неможливо знати про мікроби на шкірі, носі, роті інших людей, що з ним контактували.

Як показали дослідження, найчастіше на одязі після примірянь залишаються фекальні бактерії та назальні віруси. Крім того, на ньому можуть бути воші, короста і навіть постільні клопи, які зберігають активність протягом кількох днів. Тому не лінуйтесь прати одяг після купівлі, щоб уникнути зайвих проблем.

Джерело: 5692.com.ua