Не тільки для декору: для чого насправді призначався популярний в СРСР набір “Рибки”

У радянські часи майже кожна сім'я мала однакові порцелянові сервізи "Рибки". Зазвичай набір просто стояв в серванті як прикраса і більше ніяк не використовувався, адже мало хто навіть тоді здогадувався про його справжнє призначення. Для чого потрібні порцелянові радянські "Рибки", розповідає УНІАН.
Як використовувати набір "Рибки"
У складі набору – великий порцеляновий короп і шість "мальків". Короп є графином – посудом для зберігання вина або інших алкогольних напоїв. Його обсяг складає 700 мл. Маленькі рибки є стопками, в які поміщається близько 30 мл рідини.
Тобто сервіз "Рибки" – це посуд, графин зі стопками, який призначений для використання під час застілля. Проте в реальності використовувати його незручно і непрактично, що відзначають люди, які пробували пити з таких чарок. Тому "Рибки" слугували частіше декоративними статуетками для прикрашання оселі.
Коли з'явився сервіз "Рибки"
Цей набір для пиття алкогольних напоїв належить авторству грузинського художника-кераміста на ім'я Барамідзе Абесалом Давидович, що проживав у Ризі. Графин у формі риби він представив у 1950 році. Хоча фото сервізу Барамідзе не збереглися, відомо, що посуд був виготовлений в білому і золотому кольорах.
Протягом 1956-1959 років "Рибки" побували на численних виставках кераміки і набули чималої популярності. У 1960 році сервіз почали виготовляти на заводах у Ризі і Тбілісі. Масове виробництво мало початок у 1961 році, коли його стали виготовляти в Хмельницькій області на Полонському порцеляновому заводі та в Житомирській області на Городницькому порцеляновому заводі.
Сервіз під назвою "Сімейство коропів" випускали у різних кольорах, найчастіше це був посуд біло-червоного і біло-синього кольорів. Його протягом майже 30 років продавали в магазинах по всьому Радянському Союзу. Ціна графину складала 2 рубля 55 копійок, кожної стопки – 50 копійок.
Скільки зараз коштує сервіз "Рибки"
Сьогодні цей набір привертає увагу колекціонерів і любителів вінтажних речей. Вартість сервізу коливається від декількох сотень до пари тисяч гривень, залежно від стану та заводу виробництва. Особливо цінуються набори рідкісних забарвлень та з печаткою відомих керамічних заводів.
Джерело: 5692.com.ua