Небезпека скасування фіксованого курсу: як позначиться курс долара на вартості квартир

З 1 жовтня 2023 року постановою Національного банку України було скасовано фіксований курс гривні щодо долара. Але й повністю вільним курс не став – поки що на фінансовому ринку діятиме режим "керованої гнучкості".
На думку експертів, така політика Нацбанку може призвести до зростання курсу американського долара, що, своєю чергою, позначиться на вартості житла.
Курс долара і ціни на житло – як вони пов'язані
Експерти зазначають, що ринок нерухомості був і залишається чутливим до коливань курсу. Він впливає на ціни в різних сегментах ринку. Так, квартири в новобудовах продовжують дорожчати. Пов'язано це з істотним подорожчанням будівельних матеріалів, спричиненим руйнуваннями виробництв і порушеннями логістичних ланцюжків. При цьому ціни на вторинне житло стають нижчими.
Чи зростуть ціни на житло, якщо долар різко зросте
Більшість експертів вважає, що навіть у разі різкого зростання курсу долара, кардинального підвищення цін на житло не відбудеться.
"Вважаю, що про можливе зростання цін на квартири саме через підвищення курсу долара думати поки що зарано. На мою думку, великих змін найближчим часом не відбудеться, це точно. Ціни можуть піти вгору, коли загальний економічний стан спочатку покращиться, і потім вже і ринок нерухомості одночасно змінюватиметься", – розповів рієлтор і голова Комітету з інформаційних технологій ФФНУ Олександр Бойко в коментарі виданню РБК-Україна.
Джерело: 5692.com.ua