Нові умови надання допомоги й скасування пільг: які зміни чекають на українців у Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу біженцям з України, яка набирає чинності вже 1 липня 2024 року. Ці зміни матимуть значний вплив на умови перебування українських громадян у Польщі, зокрема, стосовно продовження терміну тимчасового захисту, умов надання виплат, правил підтвердження особи, а також змін у фінансуванні підтримки та участі у витратах на проживання та харчування.

Продовження терміну тимчасового захисту

Однією з важливих змін є продовження терміну тимчасового захисту для українців до 30 вересня 2025 року. Це означає, що біженці з України матимуть доступ до розширених медичних послуг, сімейних та соціальних виплат, допомоги, що виплачується ZUS (заклад соціального страхування), а також можливість перебування у колективних закладах розміщення.

Зміни у наданні виплат на школярів і безкоштовного навчання студентів

Поправка до закону вносить зміни у надання виплат за програмою Dobry Start. Тепер виплата у розмірі 300 злотих, яку раз на рік отримують батьки школярів для придбання шкільного приладдя, залежатиме від того, чи дитина виконує програму однорічної підготовки до школи, обов’язкову шкільну програму чи закладу дошкільної освіти.

Крім того, студенти зможуть брати участь у додаткових безкоштовних уроках польської мови не більше трьох років. Це рішення стосуватиметься осіб, які почали відвідувати заняття у 2022/2023 та 2023/2024 навчальних роках.

Нові правила підтвердження особи

Закон передбачає запровадження нових правил підтвердження особи громадян України, які претендують на отримання номеру PESEL (загальний ідентифікаційний номер фізичних осіб). Єдиним способом підтвердження буде пред’явлення дійсного dokument podróży – документа, виданого воєводою за місцем проживання іноземця, призначеного для використання у Польщі та за кордоном.

Також змінюється кінцевий термін подання заявки на номер PESEL зі статусом UKR з 30 днів від дати прибуття на територію Республіки Польща на одразу після прибуття.

Допомога на проживання та харчування

З 1 липня фінансування підтримки у вигляді проживання та харчування для біженців з України, які перебувають в особливо скрутному становищі, буде можливе лише на підставі укладеного договору з місцевим воєводою або органом місцевого самоврядування. Це нововведення має на меті зробити стягнення належних субсидій більш ефективним.

Скасування деяких виплат і пільг

Закон передбачає скасування деяких пільг, пов'язаних з компенсацією витрат на перебування та харчування біженців, які понесли власники приватної власності. З 1 липня закінчується допомога на фінансування виготовлення фотографії та одноразова грошова допомога у розмірі 300 злотих.

Визначення окремих підстав для анулювання посвідок

Поправка також запроваджує окремі підстави для анулювання посвідок на тимчасове проживання громадян України. Посвідка буде вилучена, якщо це буде потрібно з міркувань національної оборони чи безпеки, охорони громадської безпеки та порядку, або якщо дані громадянина України внесено до списку іноземців, перебування яких на території Польщі є небажаним. Також посвідку можуть анулювати, якщо український громадянин залишає територію Польщі на строк не менше 6 місяців.

Міжкультурний асистент у школах

Закон також передбачає створення посади міжкультурного асистента у школах. Цей фахівець допомагатиме іноземним дітям, які не знають польської мови або володіють нею на рівні, недостатньому для повноцінного навчання. Міжкультурний асистент сприятиме адаптації дітей до нових умов та покращенню їхньої успішності в школі.

Джерело: 5692.com.ua