Нові заходи від Національного банку: пом’якшення обмежень та нові умови переказу коштів

З метою збереження стабільності фінансового ринку та недопущення непродуктивного відтоку капіталу Національним банком України було вжито низку додаткових заходів. Також було пом'якшено деякі обмеження за операціями з валютою.
У прес-службі Нацбанку повідомили, що зміни набудуть чинності з 12 серпня поточного року.
Перекази за кордон
Укрпошта, яка є офіційним оператором послуг поштового зв'язку, здійснюватиме грошові перекази, за допомогою яких українці, які тимчасово перебувають за кордоном, зможуть отримувати пенсії та грошову допомогу.
Зазначається, що цей захід допоможе забезпечити своєчасні виплати, гарантовані державою різним категоріям громадян.
Перекази в гривні для банків-нерезидентів
З 12 серпня буде дозволено переказувати кошти в гривні на рахунки, відкриті в українських банках, банками-нерезидентами з метою здійснення операцій з ОВДП, які номіновані в гривні.
У Національному банку вважають, що цей захід сприятиме активізації участі банків-нерезидентів у таких операціях. Водночас обмеження на конвертацію і переказ за кордон продовжить діяти, а отже, тиск на валютний ринок збільшуватися не буде.
Перекази для товарних бірж
Також з 12 серпня можливість переказувати кошти банкам-нерезидентам з'явиться у товарних бірж. Дозволяються перекази для повернення сум, внесених як гарантійне забезпечення для участі в торгах на біржі.
Купівля валюти в цьому разі здійснюватися не буде, оскільки повернення проводитиметься за рахунок попередньо переказаних нерезидентом коштів. У Нацбанку зазначають, що цей захід слугуватиме для забезпечення виконання зобов'язань, узятих на себе товарними біржами.
Джерело: 5692.com.ua