Освітні реформі на часі

Дедалі чіткіше перед керівництвом країни постає розуміння того, що освітня галузь є ключовою у побудові розвинутого громадянського суспільства, а процес її реформування – одним із найскладніших та потребує значного фінансування. 

Питання ефективного впровадження у Кам’янському освітніх реформ та покращення матеріально-технічної бази закладів освіти знаходиться на постійному контролі міської влади. 

  • Мережу навчальних закладів системи освіти Кам’янського сьогодні складають 106 закладів:
  • дошкільні навчальні заклади – 55 (понад 8 тисяч дітей);
  • заклади загальної середньої освіти – 43, у тому числі 1 приватна школа (понад 25 тисяч учнів);
  • заклади позашкільної освіти – 7  (6806 учнів);
    міжшкільний ресурсний центр – 159 учнів.

Отже, одним із найважливіших завдань, вирішення якого знаходиться на постійному контролі міського голови Андрія Білоусова, є зменшення черг у дошкільні заклади.  

З цією метою протягом 2019 року створено додатково 12 груп на 225 місць, для чого відкрито після реконструкції заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №43 «Зоренька» та дошкільний підрозділ «Веселий вулик» гімназії №27. 

Це дало змогу зменшити чергу до дошкільних закладів з 321 дитини  у 2018 році до 57 дітей у 2019 році.

У закладах загальної середньої освіти Кам’янського сьогодні, окрім програми Нової української школи, реалізуються альтернативні програми – «На крилах успіху» та «Інтелект України». Законом передбачено, що в класи з вивченням предметів за альтернативними програмами можуть зараховуватися всі бажаючі незалежно від території проживання.

У новому законі «Про повну загальну середню освіту» (ст.35) передбачено, що здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують: 

  • початкова школа – здобуття початкової освіти; 
  • гімназія – здобуття базової середньої освіти; 
  • ліцей – здобуття профільної середньої освіти. 

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії. Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

У 2019 році було розпочато цю роботу: НВК №13 та 36 стали ліцеями, а середні загальноосвітні школи № 6, 8, 12, 27, 32  та 42 стали гімназіями.

Наразі департамент розробляє Програму запровадження профільної освіти в м. Кам’янському на 2020 – 2027 роки, відповідно до якої на І етапі (протягом 2020 – 2023 років) планується поступове виведення школи ІІІ ступеня з 17 шкіл міста, а вже з 2024 року (ІІ етап) – створення академічних та наукових ліцеїв

Водночас, перед департаментом з гуманітарних питань міської ради стоїть завдання поступово привести типи закладів загальної освіти міста у відповідність із законодавством. 

Загалом, зарахування дітей до першого класу здійснюється, в першу чергу, відповідно до закріпленої території. Цього року у батьків з’явилася можливість подати заяву до першого класу он-лайн. Для цього створено спеціальний ресурс «Електронна реєстрація до закладів загальної середньої освіти» (https://school.isuo.org/)

В цьому році заяву можна подати до 29 травня, адже 30-31 припадає на вихідні.