Перевірка – запорука якості

В Україні добропорядність у веденні бізнесу ще далека від ідеалу. І все частіше лунає обурення споживачів щодо низької якості газу у побутовій газовій мережі. Тож, щоб застерегтися від подальших неправомірних дій постачальників, один зі споживачів виступив з ініціативою про створення сертифікованої лабораторії, що визначала би якість побутового газу. 

Актуальну петицію з пропозицією створити в Кам’янському комунальну сертифіковану лабораторію для контролю якості побутового газу опублікував Олександр Нехай.

«Згідно чинного законодавства та типового договору постачання газу, споживач має право на проведення лабораторних досліджень споживаного газу і перерахунку його вартості в разі, якщо якість не відповідає нормативній. В разі, якщо якість газу відповідає нормативній, вартість досліджень має сплатити споживач (вартість досліджень від 5000 грн. що, звісно, зупиняє бажання проводити такі дослідження) До того ж всі сертифіковані лабораторії так чи інакше підпорядковані Нафтогазу, звісно, що результати перевірок завжди будуть відповідними», – пише автор петиції.

Кам’янчанин пропонує створити незалежну комунальну лабораторію для перевірки якості побутового газу і не рідше, ніж один раз на тиждень проводити дослідження якості проходження газу за зверненням городян за рахунок бюджетних грошей.

«Для виключення можливості махінацій зі сторони міськгазу та тому подібних, включити до складу комісій із забору зразків звичайних громадян, керівників ОСББ, вуличкомів та забезпечити їх доступ до всіх етапів перевірки якості газу. Для фінансування діяльності лабораторії надати можливість проводити випробовування технічних газів комерційним підприємствам», – конкретизує Олександр Нехай.