Переховування від військкоматів: які штрафи та покарання передбачені ВПО, які не стали на військовий облік

Начальник Львівського обласного центра комплектування (в недалекому минулому – військкомату) полковник Олександр Тіщенко розповів, що чоловіки, які є військовозобов’язаними, мають статус ВПО та були змушені через воєнні дії переїхати в інші регіони та населені пункти України, повинні стати на облік у військкоматах.
Більшість людей цього не робить, а з цього випливає, що їх можна вважати «ухилянтами». Зараз в нашій державі діє закон, за яким передбачається кара за ухиляння від військового обліку.
Тіщенко зауважив, що такі дії можна трактувати, як переховування від військкоматів.

Вони ховаються від військкоматів. Згідно із законом така їхня поведінка класифікується як ухилення від військової служби. За це передбачено покарання, – заявив Тіщенко.

У випадку, якщо таку особу знайдуть – загрожуватиме штраф від 510 до 850 гривень. У разі повторного порушення закону штраф зросте до 1700 гривень.
Громадяни повинні розуміти, що мобілізація та військовий облік – не одне й те саме. Коли особа реєструється у військкоматі, вона одразу ж повертається додому та продовжує своє повсякденне життя.
А от якщо вам вручили повістку, то передбачається проходження медогляду, а в майбутньому можливе навчання та служба.
До тих пір поки в нашій державі триває воєнний стан забороняється перетинати кордон медичним працівникам, оскільки вони – військовозобов’язані. Окрім цього, жінки, які добровільно стали на облік, теж не мають права покидати своє місце проживання, тому що, перебуваючи в резервах ЗСУ та Національної поліції, можуть будь-коли бути залученими до навчання.
Разом із цим відповідний закон інформує, що масово мобілізувати жінок ніхто не буде. Таке може статися лише за власної згоди жінки.
Джерело: 5692.com.ua