Перездавати на права змусять усіх українських водіїв: у Верховній Раді змінюють вимоги відповідно до європейських норм

Усі водійські права в Україні мають бути переоформлені у відповідності до норм Європейського Союзу та для підвищення безпеки дорожнього руху в країні. Про такі наміри оголосили в комітеті Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури, пишуть "Економічні новини".
Про зміни, що пропонуються, розповіла заступник директора Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко на одній з конференцій. Насамперед буде скорочений термін дії водійського посвідчення – з 30 до 10-15 років. Тому водіїв зобов'яжуть проходити перевірку фізичного та психологічного стану кожні 10-15 років.
Крім того, у разі накопичення штрафів за порушення ПДР водіїв можуть змусити перездавати теоретичний та практичний іспити.
Планується і перегляд транспортних категорій. Ті водії, які є робітниками транспортних компаній, за новими правилами мають підтверджувати свої права кожні п’ять років, відповідно до європейських стандартів.
Водночас спрощуються процеси підготовки до іспитів, їх складання для майбутніх водіїв та отримання водійських прав. Сьогодні водійське посвідчення можна отримати в будь-якому місті, незалежності від місця навчання. Також на початку 2023 року розглядалася можливість онлайн навчання в автошколі через "Дію". Проте на даний час обговорювання цього нововведення у Міністерстві цифрової трансформації призупинено.
Джерело: 5692.com.ua