Платіжки за червень 2024: скільки доведеться віддати українцям за спожите світло

Уже невдовзі українцям надійдуть нові рахунки за електроенергію. Тариф підвищили з 2,63 до 4,32 грн за кВт*год, у зв'язку з чим тепер кожній сім'ї доведеться заплатити в середньому на 285,6 грн. більше. Про це повідомляє видання OBOZ.

За матеріалами видання, більшість сімей використовують до 170 кВт*год електроенергії на місяць. У такому випадку рахунок за світло збільшиться з 448,8 грн до 734,4 грн.

Якщо норми споживання вищі, приблизні суми у платіжках будуть такими:

  • при використанні 400 кВт*год – замість 1056 грн доведеться платити 1728 грн;
  • при використанні 2000 кВт*год узимку та за наявності електричного опалення – тариф не зміниться – 5280 грн;
  • при використанні 2001 кВт*год узимку т за наявності електричного опалення – замість 5280 грн потрібно буде платити 8644,3 грн.

Тариф на електроенергію підвищився для всіх споживачів, крім тих, хто використовує електричний котел. У такому випадку в період з 1 жовтня по 30 квітня оплата за світло проводиться за старим тарифом – 2,64 грн/кВт*год, але лише за умови споживання до 2000 кВт*год на місяць. Якщо споживання більше, за кожну кіловат-годину доведеться заплатити підвищену вартість.

Перерахування субсидій через зміну тарифу

Розмір житлової субсидії та пільги на житлово-комунальні послуги після зростання тарифів перерахують автоматично. На даний час в Україні житлові субсидії отримують близько 1,8 млн домогосподарств, а ще 1,3 млн домогосподарств отримують пільги на житлово-комунальні послуги.

Субсидія надається, якщо сім'я платить за комунальні послуги більше, ніж певний для неї обов'язковий платіж. Розміри обов'язкового платежу залишаються незмінними. Тобто фактично ви оплачуватимете стільки ж, скільки платили до збільшення тарифів. Різницю компенсує держава, – зазначили у Мінсоцполітики.

Джерело: 5692.com.ua