Посилення мобілізації в липні 2024: чи можуть відправити на передову чоловіків, які не проходили строкову службу

В Україні мобілізувати до лав ЗСУ в липні можуть чоловіків віком 18-60 років, за винятками, передбаченими чинним законодавством. Чи можуть призвати та долучити до бойових дій громадян, які не мали строкової служби, пояснив юрист Данило Гончаренко.

Коли мобілізують українців, які не проходили строкову службу

За словами юриста, непроходження строкової служби не є підставою для звільнення від мобілізації. Такі чоловіки формують так званий громадський резерв і можуть залучатися для комплектування підрозділів ЗСУ, Нацгвардії та інших військових формувань.

Головна умова, що визначає законну можливість їх призову, – придатність до військової служби за висновком ВЛК.

Водночас зважаючи на відсутність попередньої військової підготовки, таких новобранців спершу необхідно навчити основам військової справи в навчальних центрах чи на полігонах до того, як вони зможуть безпосередньо долучитися до бойових дій, — зауважив Гончаренко.

Юрист пояснив, що резерв є важливим джерелом для необхідного ротаційного поповнення особового складу в умовах триваючих військових дій. При цьому таких військовозобов'язаних не можна відразу відправляти на передову – спочатку вони мають пройти належне навчання.

Перед відправленням до військової частини чоловіки, які не проходили строкову службу, повинні пройти військову підготовку, набути навичок володіння зброєю, тактичної підготовки та засвоїти основи військової справи.

Джерело: 5692.com.ua