Повернення в Україну: демографи розповіли, скільки наших співвітчизників планує повернутися після війни

Останнім часом українські демографи все частіше б'ють на сполох. Вони впевнені, що демографічні загрози для нашої країни зростають, і з часом проблем ставатиме дедалі більше.
Експерти та науковці пояснюють – після початку повномасштабної агресії за кордон виїхала значна частина працездатного населення, а народжуваність швидко скорочується.
А після закінчення війни на Україну чекатиме ще один серйозний виклик – чоловіки, повернувшись з армії, виїжджатимуть за кордон, де вже влаштувалися їхні сім'ї.
Чи повернуться біженці, і хто буде відновлювати Україну
Згідно зі статистикою, приблизно 15% працездатного населення нашої країни наразі перебуває за кордоном. Учені вважають, що кількість тих, хто захоче повернутися після закінчення бойових дій, залежить від кількох чинників.
Один із них – тривалість війни. Що довше вона триває, то менше людей з часом повернуться на батьківщину. Ще один значущий фактор – умови, які будуть створені в країні для тих, хто повернеться. Наявність житла, роботи, інфраструктури впливатимуть на бажання наших співвітчизників повернутися в Україну.
Демографи підрахували – наразі в країнах Європейського Союзу проживає близько 5 мільйонів офіційно зареєстрованих українських біженців. Настрої серед тих, хто зараз живе за межами країни, швидко змінюються. Ще навесні цього року повернутися після закінчення війни панірували 30-40% громадян. Згідно з нещодавно проведеним опитуванням їхня кількість стала набагато меншою – збираються повернутися лише 20%.
Експерти та науковці вважають, що для стимулювання повернення громадян в Україну мають бути створені певні умови. Наприклад, рівень зарплати має бути приблизно таким самим, як і в сусідній Польщі, де, як відомо, зараз перебуває велика кількість українців.
Також учені вважають, що потрібно стимулювати народжуваність, виплачуючи всім матерям зарплату за виховання дитини. Для нормалізації демографічної ситуації в кожній українській сім'ї після війни має бути 2-3 дитини – наголошують демографи.
Джерело: 5692.com.ua