Повістки на роботі: за що можуть покарати роботодавців і які штрафи передбачені

В Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Відтепер не лише ТЦК відповідають за вручення повісток військовозобов'язаним. Відповідно до нових правил, роботодавці зобов'язані активно сприяти мобілізації, а в разі порушень їм загрожують серйозні штрафи та інші санкції. Юрист практики військового права з ЮК "Приходько та партнери" Данило Гончаренко пояснив, які штрафи передбачені за порушення правил.

Обов'язки роботодавців

Правила мобілізації, які набули чинності 18 травня 2024 року, встановлюють обов'язки підприємств, установ і організацій щодо ведення військового обліку працівників, видавання повісток та виконання мобілізаційних розпоряджень.

Статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачені штрафи за ряд порушень, зокрема за ненадання списків громадян, які підлягають приписці, прийом на роботу осіб, які не перебувають на військовому обліку, а також незабезпечення оповіщення призовників про їх виклик.

Розмір штрафів

Санкції для порушників можуть бути доволі високими. Згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, штрафи можуть складати від 34 000 до 59 500 гривень. Ці суми стягуються з керівників підприємств, які допустили порушення.

Для всіх військовозобов'язаних, що приймаються на роботу, обов'язковою умовою є наявність військово-облікових документів. Роботодавці повинні перевірити їх та переконатися, що працівник перебуває на військовому обліку у відповідних територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Джерело: 5692.com.ua