Призов чоловіків віком до 27 років: юрист пояснив, чи можуть зараз мобілізувати призовника

Воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні подовжили до листопада 2023 року. При цьому продовжує діяти норма закону щодо заборони призову на військово-строкову службу під час дії воєнного стану. Та для багатьох громадян відкритим лишається питання, чи можуть зараз мобілізувати чоловіка до 27 років, якщо він не проходив строкову службу та військову кафедру. Відповідь на нього дав адвокат Богдан Пересада, пише ТСН.
Чи можуть зараз мобілізувати призовника – думка юриста
Верховна Рада 30 травня 2023 року ухвалила у першому читанні за основу та в цілому законопроєкт № 9281 "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Згідно з ним, до окремих статей Закону вносяться зміни, спрямовані на зменшення призовного віку для громадян з 27 до 25-річного віку.
Богдан Пересада сказав, що наразі президент ще не підписав законопроєкт № 9281 від 09.05.2023 (3125-IX від 30.05.2023) щодо зміни призовного віку. Тобто закон не набув чинності, тому зараз діє його редакція без змін.
Згідно з чинним законом, мобілізувати чоловіка до 27 років, який має статус "призовника" без його згоди не мають права. Тільки у разі статусу "військовозобов’язаного" його можуть мобілізувати.

Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, – йдеться у ст. 39 Закону "Про військовий обов’язок і військову службу".

Як пояснив адвокат, під час мобілізації на військову службу призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі та не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації. Призов відбувається для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу згідно з мобілізаційними планами.
Призовники, військовозобов'язані, резервісти – визначення
Відповідно до ч.9 ст.1 Закону "Про військовий обов’язок і військову службу":

призовники – це особи, приписані до призовних дільниць;
військовозобов'язані – особи, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ та інших військових формувань, призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу, – згідно з ч.1 ст.15 вищезгаданого закону.

Отже, під час мобілізації призову підлягають громадяни зі статусами "резервісти" та "військовозобов’язані".
За словами юриста, "призовників" до досягнення 27 років можуть мобілізувати лише за їхнім бажанням. Дані про статус осіб містяться у військово-облікових документах.
Джерело: 5692.com.ua