Проблеми “Резерву+”: експерт із кібербезпеки пояснив, чому додаток не вписується в законодавство

Законодавство України містить норми про функціонування електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста, водночас про додаток "Резерв+" жодної згадки немає. Тому юридичних наслідків за користування ним не може бути. Про це розповів експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун в інтерв'ю New Voice.

За словами фахівця, який до того ж має юридичну освіту, наразі, з погляду закону, цей додаток на такому ж рівні, як й онлайн тест "Який ти фрукт?".

Корсун пояснив, що у разі, якби в застосунку була додаткова інформація або маркування про те, що цей сервіс є електронним кабінетом військовозобов'язаного, тоді б можна було трактувати якось так з точки зору законодавства.

Якісь були б двозначності, можна було сперечатися, але якось, хоч трошечки воно би вписувалось у законодавство. Цього нічого немає, відповідно, і юридичних наслідків це жодних не створює, — сказав експерт.

Корсун наголошує, що має бути юридичний зв’язок між тим, що написано в законі, і тим, що написано в додатку.

Також експерт звернув увагу на те, що зараз можливість довести співробітникам ТЦК чи Нацполіції, що ви оновили дані через "Резерв+", відсутня. Документальних свідчень оновлення в такий спосіб немає, а повідомлення з додатку про те, що дані оновлено, не є цьому належним підтвердженням. QR-код, за яким зможуть перевіряти відповідну інформацію, має з'явитися лише з 18 червня.

Тим людям, які зараз це все заповнюють: це ні від чого не страхує, нічого не доводить і юридичних наслідків ніяких не створює. Ви такі задоволені, оновили все через додаток, ідете вулицею, вас зупиняє патруль ТЦК і каже: "А у нас в базі немає нічого про вас. Сідайте в бусик, будь ласка, поїхали в ТЦК, на медкомісію, — каже Корсун.

Як раніше повідомили в Міноборони, на даний час мобільний додаток "Резерв+" не замінює військово-облікові документи. Коли ж у ньому з'явиться нова функція — генератор QR-коду, тоді документ стане офіційним.

Джерело: 5692.com.ua