Продаж і купівля автомобілів в Україні: які зміни наберуть чинності з 6 серпня

У порядок продажу та купівлі транспортних засобів внесена низка змін, які почнуть діяти із 6 серпня 2023 року, коли набирає чинності постанова Кабміну № 437 від 02.05.23 року. Українців позбавлять непотрібних формальностей, буде менше паперової тяганини. Яких саме нововведень очікувати, повідомляє "The Page".
Реєстрація та продаж автомобілів
Певні зміни були внесені до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів і до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їхніми складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери.
Основні нововведення полягають в наступному.
Обов'язковість отримання номерного знаку "Транзит" скасовується. Тепер у разі, якщо транспортний засіб не діставатиметься до місця державної реєстрації своїм ходом, номерний знак для разових поїздок або знак "Транзит" видаватиметься лише за бажанням покупця.
Обов'язковість оформлення нотаріального доручення працівнику автосалону для реєстрації купленого авто скасовується. Це спрощує реєстрацію нового автомобіля в автосалоні. Тепер за бажанням покупця до договору купівлі-продажу можна внести пункт про те, що він доручає працівникові салону зареєструвати свій автомобіль.
Акти приймання-передачі, так звані "зелені акти", які видавались заводом-виробником покупцю авто або дилеру, також скасовуються. Тепер ці документи будуть в електронному вигляді – в інформаційній системі МВС.
Необхідність експертного дослідження при перереєстрації авто
До цього були внесені зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів, якими скасовується обов'язковість експертного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів. Відтепер експертиза проводиться лише у таких випадках:

за бажанням власника транспортного засобу;
для першої реєстрації автомобілів, завезениз з-за кордону.

Завдяки цьому нововведенню автівки, зареєстровані в Україні, не потрібно везти до сервісного центру для перереєстрації. Для процедури перереєстрації потрібно лише:

свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт);
присутність власника авто або наявність доручення від нього.

Новий власник після перерестрації отримає техпаспорт і номерні знаки (також можна залишити попередні номери). При цьому є один нюанс: якщо авто зареєстровано до 2013 року, потрібно буде отримати підтвердження з регіону реєстрації про перебування ТЗ на обліку в старих базах.
Варто зауважити, що цими змінами відповідальність за маніпуляції з номерами перекладається на нового власника. Тому в разі сумнівів краще провести експертизу і впевнитись, що номерні знаки відповідають цьому транспортного засобу.
Джерело: 5692.com.ua