Реєстр військовозобов’язаних може запрацювати вже з жовтня: які зміни відбудуться для українців

В Україні вже найближчими тижнями має повноцінно запрацювати електронний реєстр призовників та військовозобов'язаних. Раніше повідомлялось, що він готовий на 90% та буде запущений у жовтні. Яких змін очікувати після цього, пише РБК-Україна.
Розповідаючи про роботу над створенням реєстру, новий міністр оборони Рустем Умєров зазначав, що необхідність його введення обумовлена насамперед повною цифровізацією інформації. Планується, що усі документи, від військового квитка до висновків ВЛК, будуть в електронній формі. Крім того, це дозволить звести до мінімуму корупційні ризики.
Робота над створенням реєстру почалась ще з прийняття у 2017 році Закону про єдиний електронний реєстр. Формально реєстр запустили у 2022 році, але в ньому була відсутня повна база інформації про військовозобов'язаних.
У вересні 2023 року група депутатів зареєструвала законопроєкт №10062, що містить деякі уточнення щодо реєстру. Після ухвалення документу, що може відбутись найближчим часом, будуть відомі особливості функціонування реєстру.
Хто займається наповненням реєстру та які дані в нього заносять
Адміністраторами єдиного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів визначено обласні ТЦК та оперативні командування. Його наповненням займаються районні та міські центри комплектування. Дані для наповнення отримуються завдяки інформаційному обміну з багатьма державними органами: Міністерство фінансів, МВС, МОЗ, Міністерство освіти і науки, Державна прикордонна служба тощо.
Головне завдання реєстру – забезпечення військового обліку громадян України, а також планування та реалізація заходів щодо мобілізації. Крім того, реєстр допоможе прискорити процедуру надання статусу учасника бойових дій, пільг для родичів загиблих та тих, хто отримав інвалідність через війну.
У реєстр заноситься інформація про всіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів віком від 17 до 60 років, а саме:

ПІБ, дата та місце народження, громадянство;
місце проживання та перебування;
сімейний стан, наявність дітей;
освіта, професія;
місце роботи;
стан здоров'я;
військово-облікова спеціальність;
відомості про батьків;
реквізити внутрішнього та закордонного паспорта;
індивідуальний податковий номер;
інформація про судимість тощо.

Також до реєстру буде занесений оцифрований образ обличчя кожного військовозобов'язаного, а у разі ухвалення законопроєкту №10062 – номери телефонів, адреси електронної пошти, інформація про володіння іноземними мовами, наявності права на володіння зброєю, водійські права та деяка інша додаткова інформація.
Яких змін чекати військовозобов'язаним із жовтня
Планується, що військкомати отримають доступ до персональних даних українців до середини осені. За словами керівництва Міноборони, після цього у громадян буде менше приводів "тинятися коридорами ТЦК". Тобто у більшості випадків оновлення даних буде відбуватись автоматично. Приходити до ТЦК потрібно буде лише у разі необхідності особистої присутності.
Варто зауважити, що для наповнення Реєстру не потрібна згода військовозобов'язаних на обробку персональних даних. При цьому громадяни зобов'язані подавати виключно достовірну інформацію про себе.
Джерело: 5692.com.ua