Робота за комп’ютером у темряві: чим це небезпечно для очей та як зберегти гостроту зору

Українці вимушені пристосовуватись до нових умов життя. Багато хто знаходить спосіб працювати, навіть коли немає світла. Проте, медики стверджують, що робота за комп'ютером у темряві може призвести до проблем із зором.
Спочатку людина може помітити, що в неї починають пекти очі, швидше настає втома та виникає дискомфорт. А через якийсь час гострота зору може значно впасти. Тетяна Манойло, офтальмолог-хірург, рекомендує дотримуватись ряду правил під час роботи за екраном, аби зберегти зір.
Чому робота за комп'ютером у темряві небезпечна
Багато хто думає, що проблема у випромінювання гаджетів, проте, як стверджують науковці, воно не шкідливе. Проблема полягає трохи в іншому. Хоч людина загалом бачить предмети тільки через те, що від них відбиваються сонячні промені й око сприймає хвилі різної довжини, довго дивитись в екран, який світиться сам по собі, нам невластиво. Це приводить до виснаження пігментного епітелію сітківки. Це може стати причиною зорової втоми. Також у людини знижується концентрація, що теж не сприяє якісній роботі.
І все було б не так погано, аби не темрява навколо. Вона тільки загострює цю проблему.
Якщо ви маєте далекозорість, короткозорість чи астигматизм, а роботи в темряві уникнути не можна, краще скорегуйте зір окулярами або контактними лінзами. Так ви докладатимете менше зусиль для фокусування й з меншою вірогідністю ще більше погіршите зір.
Саме тому офтальмологи рекомендують користуватись гаджетами лише в приміщеннях, які мають хороше освітлення. Так промені, які сприймаються сітківкою, будуть розсіюватись ріаномірніше й очі напружуватимуться менше.
Що робити, якщо виникає печіння під час роботи за комп'ютером у темряві
Якщо під час тривалої роботи в темряві ви почали відчувати печіння в очах, це поганий знак. За словами Тетяни Манойло, такий симптом пов'язаний із пересушування слізної плівки ока. Вона захищає наше око й оновлюється, коли людина кліпає.
Під час роботи за комп'ютером ми кліпаємо значно рідше, ніж потрібно, а за цей час плівка встигає порватися й око стає беззахисним перед впливом навколишнього середовища, особливо сухого повітря. Таке явище може стати причиною виникнення проблем зі здов'ям, відомих у народі як "сухе око".
Тому медики рекомендують зволожувати повітря в приміщенні, де ви знаходитесь, або купити спеціальні зволожувальні краплі для очей (штучні сльози).
Як працювати за комп'ютером в темряві безпечно
Безперечно, найкращий варіант безпечно працювати за комп'ютером у темряві – це не працювати. Однак, якщо такої можливості немає офтальмолог Тетяна Манойло рекомендує дотримуватись таких порад:

користуватись заоложувальними краплями для очей (дітям їх може назначати тільки лікар);
кожну годину робити вправи для очей;
слідкувати, щоб відстані від очей до екрану була не менше 60-80 см;
дотримуватись правил гігієни під час користування контактними лінзами;
правильно харчуватися;
не читати в темряві.
купити додаткове джерело освітлення, яке буде працювати без електроенергії.

Проте якщо ви відчуваєте дискомфорт або помітили, що зір почав погіршуватися, варто звернутись до лікаря-офтальмолога, він допоможе виправити ситуацію та підбере вам компетентний спосіб лікування.
Джерело: 5692.com.ua