Рослини-вбивці: які кімнатні квіти небезпечно тримати вдома

Кімнатні рослини не лише прикрашають оселю, оживляють простір, а й дарують почуття затишку і комфорту, очищають повітря, піднімають настрій. Проте деякі з них можуть бути шкідливими для здоров'я і навіть небезпечними для життя.

Які рослини краще не тримати в квартирі, особливо якщо в ній живуть діти та тварини.

Каладіум тропічний

Ця рослина дуже гарна, але небезпечна для людини. Через характерну форму зелено-рожевого листя її називають "Слонове вухо". Каладіум містить оксалат кальцію – речовину, яка подразнює шкіру, слизові оболонки й шлунково-кишковий тракт. Отруйними є всі частини рослини – листя, стеблі та коренева система.

Монстера

Ця рослина відноситься до сімейства Ароїдних, багато представників якого є небезпечними для людей і тварин. Листя монтери також містить оксалат кальцію, який може викликати сильну токсичну реакцію. А якщо проковтнути частину рослини, може відбутися оніміння, набряк, подразнення ротової порожнини та глотки, втрата голосу.

Аденіум

Ця рослина вирізняється незвичайним стовбуром та дуже красиво квітне, але тримати вдома її також небажано. Сік аденіума має особливу токсичність і досі використовується як отрута в диких африканських племенах. Речовини з нього здатні проникати в організм навіть через шкіру.

Ятрофа

Незвичайна квітка привертає увагу своїм яскравим виглядом. Проте вона дуже токсична, оскільки містить отруйну речовину фітотоксин курцин. Якщо проковтнути частину рослини, це може призвести до зневоднення, серцево-судинної недостатності та навіть смерті.

Гортензія крупнолистова

Цю гарну квітку часто можна зустріти і в квартирах, і на дачах. Однак у листі та квіткових бруньках рослини містяться ціаногенні глікозиди, які викликають отруєння. Симптомами отруєння можуть бути зниження тиску, прискорення пульсу, запаморочення та судоми.

Джерело: 5692.com.ua