Рятуємо зелені помідори: як допомогти томатам швидше дозріти

Вирощування помідорів може стати справжнім викликом, особливо коли плоди відмовляються червоніти. Причиною можуть бути затяжні дощі та прохолодна погода, які негативно впливають на процес дозрівання. Проте є кілька способів, які допоможуть врятувати томати.

Що не дає помідорам червоніти

Основними факторами, що перешкоджають дозріванню помідорів, є погодні умови. Занадто висока або низька температура може впливати на вироблення лікопіну та каротину — пігментів, які змінюють колір томатів із зеленого на червоний. Високі температури пригнічують виробництво цих пігментів, в той час як низькі сповільнюють процес дозрівання.

Як активізувати дозрівання помідорів

Є кілька ефективних методів, які допоможуть помідорам дозріти швидше.

  • 1. Розщепити стебла. У стеблинці помідорів потрібно зробити невеликий надріз довжиною близько 5 см і вставити в нього паличку.
  • 2. Скоротити поливи. Під час збору плодів варто трохи скоротити полив рослин, забезпечуючи вологу раз на тиждень.
  • 3. Нестача калію. Якщо помідори повільно дозрівають, корисним буде підживлення з калієм. Для цього розчиніть 1 ст. ложку сульфату калію у 10 л води і виливайте по 500 мл під кожен кущ у попередньо политий ґрунт. Це особливо ефективно, якщо рослинам не вистачає світла через похмуру погоду.
  • 4. Надто густі посадки. Вирішити проблему допоможе зрізання зайвих пасинків. Досвідчені садівники радять відрізати верхівки рослин на два листки вище за верхню китицю, що дозволить нижнім плодам отримати більше світла та шансів на дозрівання.
  • 5. Проколювання плодів. Пошкоджені овочі швидше наливаються червоним кольором. Тому можна зробити кілька проколів паличкою в районі плодоніжки, що прискорить процес дозрівання.

Коли збирати помідори

Перші плоди помідорів можна зривати вже в середині серпня, як тільки вони стануть блідо-червоними або світло-жовтими. Це прискорить дозрівання інших томатів. Варто також зірвати з кущів помідори з плямами або ознаками хвороби, щоб запобігти поширенню захворювання.

Основний врожай томатів краще збирати, коли приблизно 80% плодів стануть червоними. Вибір часу залежить від погодних умов, але в середньому помідори готові до збору на початку осені.

Джерело: 5692.com.ua