Що робити, якщо вас затримують представники ТЦК: адвокат розповів про правильний порядок дій

Уже всім українцям відомі випадки незаконного затримання та примусового доставлення громадян до ТЦК та СП. Деякі чоловіки при цьому чинять фізичний опір, але це неправильно і може погіршити ситуацію. Якими мають бути дії військовозобов'язаних у таких випадках, пояснив адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube-каналі.
Насамперед, як зазначив адвокат, треба звернутись до представника поліції, оскільки в таких ситуаціях правоохоронці останнім часом присутні. Слід попросити його включити нагрудну камеру. Якщо такої можливості немає, потрібно розпочати запис відео на свій телефон.
Далі повідомити поліції та представникам ТЦК, що у вас немає наміру ухилятися від військового обліку, виконання військового обов’язку, від проходження військово-лікарської комісії та уточнення даних. Обов'язково це потрібно сказати під запис на відео.

Далі публічно повідомте працівникам ТЦК, що ви обов’язково з'явитеся у ТЦК після роботи, своїх особистих справ, не зразу, не сьогодні, тому що сьогодні ви зайняті, – рекомендує Кравець.

Якщо відбулось затримання громадян, які мають відстрочку від мобілізації, у них повинні завжди бути з собою відповідні документи. Про факт цього треба також публічно повідомити.

У разі, якщо вони вас не слухають, силою запихають в якийсь автобус, також публічно повідомте, що ви не бажаєте разом їхати з ними, ви не замовляли у Національної поліції доправлення вас до ТЦК, – сказав адвокат.

Ваші права під час адміністративного затримання
Згідно законодавства, представники ТЦК повинні повідомити ваші права, викликати адвоката та скласти відповідний протокол.
Затриманий військовозобов'язаний повинен з’ясувати у представників ТЦК та поліції причину затримання, запитати, чи йому пред’являють якусь підозру, чи він скоїв якісь злочин. При цьому обов'язково слід записувати все на камеру.
У разі, якщо громадянин прибуває до ТЦК і там йому наказують пройти ВЛК, він має право відмовитися. Потрібно вимагати викликати поліцію, представників ДБР, адвоката, адже викрадення людини – це злочин, який має бути зафіксований.
Як пояснив Кравець, громадяни також можуть повідомити військову службу правопорядку щодо порушень, здійснених представниками ТЦК.
Затримувати громадян, за словами експерта, можуть не більше ніж на 3 години.

Ви маєте право нічого не проходити, нічого не підписувати, поки не прийде представник поліції, ДБР, ВСП, зафіксує відповідно ці порушення при свідках. Я думаю, що до цього не дійде – вас просто відпустять до дому, – підсумував адвокат.
Джерело: 5692.com.ua