Що відбувається у Сумах зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

Суми за 14-й днів війни Росії проти України стали одним з найгарячіших напрямків. У цьому місті, а також у інших населених пунктах області щодня точаться вуличні бої з окупантами. Проте Сумщина вже чинить активний, а головне – дієвий опір наступу.

Більше інформації про те, що відбувається в Сумах та області прямо зараз, уся найоперативніша інформація і найважливіші новини для мешканців міста – у текстовому онлайні РБК-Україна.

Всі подробиці вторгнення Росії в Україну, ситуація в містах, інформація про те, що відбувається в різних регіонах та реакція світу, – в текстовому онлайні РБК-Україна за посиланням.

04:00 Внаслідок вчорашнього авіаудару по Сумах загинуло 22 особи, серед яких 3 дітей, повідомив голова ОДА Дмитро Живицький.

03:30 Заступник голови ВП Кирило Тимошенко повідомив про те, що обидва етапи евакуації із Сум успішно завершилися. З міста виїхали близько 5000 людей.

02:35 Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький розповів про евакуацію з міста 8 березня:

евакуація пройшла із перешкодами; колону зупиняли тричі; насамперед везли вагітних жінок, жінок з дітьми, людей похилого віку, людей з інвалідністю; також евакуювали частину іноземних студентів; автобусів мало бути більше, але в останній момент більшість водіїв відмовилися з різних причин докладаються зусилля для організації евакуації з інших міст.

01:45 Генштаб повідомляє про те, що ворог не припиняє спроб оточити та захопити місто Суми.

"З району н.п. Глухів силами до п'яти БТГр зі складу 90 танкової дивізії та 4-х БТГр зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу намагався вклинитися в оборону оперативного угруповання військ ЗС України, було зупинено", – повідомляє відомство.

00:51 За даними Сумської міськради, станом на 12:00 8 березня у Сумській територіальній громаді загинуло 29 людей, ще 16 отримали поранення. Це військові, тероборони та місцеві жителі.

8 березня

22:29 Зустріч першої колони з евакуйованими мешканцям Сум у Полтаві. Загалом приїхали 2100 осіб, з них 600 індійських студентів та кілька сотень громадян Туреччини. Для їхньої подальшої евакуації на захід України Укразалізниця підготувала три електропоїзди.

21:50 Евакуація мирних жителів із Сум закінчилася успішно, перша колона з 22 автобусів вже прибула до Полтави, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

20:57 Наслідки російського авіаудару по Сумах, завданого вчора пізно увечері.

19:40 Серед евакуйованих з Сум людей є громадяни Туреччини, а також 83 дитини з дитбудинків. Дітлахи, каже Дмитро Лунін, залишаться у Полтаві до закінчення агресії РФ.

17:09 Із Сум у напряму Полтавської області відправилась уже друга евакуаційна колона, повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

16:20 Наразі проходить евакуація жителів Сум власним автотранспортом. Організована колона вирушила у напрямку міста Ромни. Приватні автомобілі їдуть у супроводі авто Червоного хреста.

"Думаю, що всі бажаючі зможуть протягом найближчого часу виїхати власними машинами. Кінцевий час виїзду з міста Суми – 19:30. Після 19:30 блокпост закривається і виїхати буде не можливо. Режим тиші погоджено до 21:00", – сказав Живицький.

16:00 Триває евакуація іноземних студентів із Сум, повідомив голова ОДА Дмитро Живицький.

15:17 За словами заступника голови ОП Кирила Тимошенко, перша колона із Сум рухається за планом.

14:18 "У районі Глухова Росія силами до п'яти БТГр зі складу 90 тд та чотирьох БТГр зі складу 2-ї Армії Центрального ПЗ намагалося організувати наступ із раніше створеного рубежу. Удачі не відчував, наступ зупинено", – йдеться в оперативному зведенні Генштабу на 12:00.

13:40 Голова ОДА Дмитро Живицький станом на 13:30 повідомив, що евакуаційний маршрут із міста – Суми-Ромни-Лохвиця-Лубни. По ньому можна слідувати своїм транспортом. Крім того, для виїзду громадян із міста подано автобуси. У пріоритеті – жінки, діти, люди старшого віку. Наразі формуються колони по 20-30 автомобілів.

Він підтвердив, що була стрілянина на блокпосту, але бою не було. Окупанти відкрили хаотичну стрілянину по полю. Наразі ситуація стабілізувалася, евакуація триває.

13:09 Нардеп Михайло Ананченко повідомив про те, що евакуацію із Сум призупинено через обстріл окупантами "зеленого" коридору.

12:16 Інформація від Офісу президента щодо гуманітарного коридору із Сум.

10:26 У Сумах розпочалася евакуація місцевого населення, як раніше анонсувала міністр із питань ВОТ Ірина Верещук. Відео початку вивезення громадян опублікував заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

09:15 У Сумах для евакуації громадян відкривається гуманітарний коридор, повідомила міністр із питань ТОТ Ірина Верещук. За її словами, евакуацію сумчан документально підтверджено Міноборони Росії та Червоним Хрестом. Маршрут: Суми – Голубівка – Лохвиця – Лубни – Полтава.

Верещук зазначила, що є інформація про підготовку РФ провокації та порушення маршруту евакуації. Україна просить РФ дотримуватися домовленостей і не зривати роботу гуманітарного коридору. Режим тиші по цьому маршруту оголошено з 9 ранку. З 10-ї години має початися євакуація.

08:45 Наслідки нічного авіаудару російських окупантів по Сумам, внаслідок якого загинуло 9 людей. Також відомо про нічну атаку по місту Охтирка. Кремлівські загарбники вже давно відкрито ігнорують закони ведення війни, продовжуючи вбивати мирних українців.

07:55 Співробітники ДСНС продовжують ліквідовувати наслідки авіаудару по житловому сектору Сум.

На даний час рятувальникам вдалось деблокувати жінку і з-під завалів дістати тіла загиблих людей. Попередньо внаслідок ворожого обстрілу загинуло 9 людей, з них 2 дитини.

07:36 Перегрупування російскьих військ та підготовку до штурму Сум відбувається також на Слобожанському напрямку.

07:01 На Сіверському напрямку противник силами підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськових армій ЗС РФ та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округа проводить наступальну операцію з метою блокування Чернігова та підготовки до наступу на Суми, – Генштаб ЗСУ.

04:58 Вночі окупанти обстріляли мирних жителів у селі Битиця. Інформація по вбитим та пораненим внаслідок авіабомбардування Сум і Охтирки також постійно оновлюється. Наразі у цих містах рятувальники розбирають завали та гасять пожежі, а медики надають допомогу потерпілим.

"Отак насправді виглядає "рускій мір"… Ми не пробачимо цього ніколи!" – сказав Живицький.

03:59 Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив, що після 23:00 7 березня на місто та район російські ворожі літаки скинули авіабомби.

"Влучення в житлові квартали Суми знищило та пошкодило будинки, постраждали люди. Є загиблі та травмовані, рятувальники працюють на місцях. Серед постраждалих – діти", – йдеться у повідомленні.

03:55 За оперативною інформацією Генштабу на 24:00, ворог здійснює перегрупування та підготовку до штурму Сум.

02:37 Конотопский район, как сообщил Живицкий, под украинским контролем. В Кролевецкой общине ситуация спокойна.

Через Роменский район сегодня проходила колонна вражеской техники. Они занимались мародерством, обстреливали на месте, магазины и амбулатории.

Самая сложная ситуация – в Ахтырском районе.

"Артиллерия разбомбила Ахтырку сегодня вечером (7 березня, – ред.). Разбиты жилые кварталы и уже и так разрушена российскими авиабомбами ТЭЦ. Информация обновляется, работают все аварийные спецслужбы", – рассказал глава Сумской ОГА.

Тростянец оккупирован вражескими войсками.

01:56 Глава ОДА Дмитро Живицький розповів про ситуацію в Шосткінському районі:

на території громади немає ворожих військ та блок-постів, основні транспортні магістралі на півночі та півдні заблоковані; пенсії виплачуються, бюджетні установи отримали гроші, але є проблема із готівкою; продукти постачатимуть місцеві підприємці, тому в магазинах незабаром з'явиться все потрібне.

00:42 Суспільне Суми зібрало всю важливу інформацію про ситуацію в області за 7 березня.

7 березня

23:10 Володимир Зеленський вдячний українцям за спротив.

"Вони забули, що ми не боїмося автозаків і кийків, не боїмося танків, не боїмося кулеметів, коли на нашому боці головне – правда. Як зараз – Маріуполь і Харків, Чернігів і Суми, Одеса і Київ, Миколаїв, Житомир і Коростень, Овруч і багато інших міст", – сказав президент у вечірньому відеозвернені.

21:23 "Укрпошта" отримала перерахунки для виплати пенсій на Сумщині. Виплати здійснюватимуться переважно у відділеннях.

20:22 Сумська область отримала шість вантажівок протягом двох днів з гуманітарною допомогою від українських громад та регіонів, а також з Польщі, Франції та Італії.

"В основному це харчі, медикаменти для лікарень та одяг. Одна з вантажівок привезла життєво необхідні препарати для гемодіалізу! Волонтери прийняли вантаж на облік в обласному гуманітарному штабі. Частина гуманітарної допомоги вже надійшла на потреби громад. Медикаменти доставлені до лікарень. Іншу частину гумдопомоги волонтери роздадуть тим жителям області, які найбільше її потребують. Потреби збирає кожна громада та волонтерькі штаби у них", – повідомив Дмитро Живицький.

19:47 Окупанти втратили половину особового складу у боях під Охтиркою та Конотопом. Про це у вечірньому зведенні повідомив Генштаб ЗСУ.

18:40 Юрій Бова розповів про роботу комунальників, електриків, волонтерів і загалом про те, як прожив Тростянець 12 день в окупації.

18:25 У Сумах – загроза вуличних боїв (окрема увага район Баси/Хіммістечко). Тримайтеся подалі від вікон!

15:59 Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький заявив, що росіяни прямо зараз хочуть здійснити провокації на своїй території. Вони планують організувати автобуси з власними громадянами та видати їх за евакуацію біженців з України до РФ. Живицький наполягає, що українці не виїжджатимуть до Росії та не прийматимуть звідти "гуманітарну допомогу".

14:56 В Сумській області затримали 14 окупантів. Серед них водії, навідники та командувач групи.

14:07 Радник голови Офісу президента Олексій Арестович по поточній ситуації:

"Розчинили між Харковом та Сумами величезне оперативне угруповання, яке мало йти на Київ. Його тепер немає. Частково вбито, частково перекинуто на Харків і там же зупинено, частково відійшло та зализує рани. Не треба боятися, російська армія не сильна, вона просто довга. Ми її потроху, як салямі, з'їмо".

13:53 Оператори Vodafone, Київстар, lifecell запускають національний роумінг всередині України. Тепер у випадку, коли мережа вашого оператора недоступна, можна переключатися на мережу інших операторів.

Як підключитись до мережі іншого оператора. Всі пункти обов'язкові:

Відключити автовибір мережі на Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор, на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі

Знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL

Якщо зареєструватися не вдалось, спробувати ще раз або вибрати іншу мережу

Перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS

Важливо: раз на день намагатись повернутись (підключитись) до мережі свого оператора. Вручну або увімкнувши автовибір мережі.

11:35 За інформацією "Сумигаз", нині є перебої с роботою телефоної лінії аварійно-диспетчерской служби 104. Нижче резервні номери телефонів "Сумигазу".

08:34 У Сумах попереджують людей не сідати ні в які евакуаційні автобуси. Домовленостей про створення "зеленого" коридору поки немає. Це може бути провокація россійських окупантів.

07:09 Сумська міська рада повідомляє, що зв'язок зі "Службою 15-80" лише за номером телефону: (067)5390633.

05:45 Живицький у себе у Facebook показав результати обстрілів міст та сіл Сумської області.

02:48 Голову Сумської ОДА Дмитра Живицького нагороджено орденом Богдана Хмельницького третього ступеня, мера Сум Олександра Лисенка – Орденом мужності.

6 березня

22:07 Суспільне Суми підбило підсумки сьогоднішнього дня в області

19:00 Голова ОДА розповів про те, що якщо потрібні медикаменти, але їх немає в аптеках, можна звертатися за допомогою до свого сімейного лікаря або сільського/селищного голови (якщо немає зв'язку з лікарем).

"У місцевих радах формують потребу у ліках, передають нам і ми забезпечуємо їх, наскільки це логістично можливо", – повідомив він.

Також він наголосив, що соціальні виплати з безробіття припинятися не будуть. Ходити в центрі зайнятості не потрібно, виплати нараховуються автоматично.

16:50 У Сумах попереджають про загрозу вуличних боїв та просять місцевих жителів триматися подалі від вікон.

16:00 Живицький опублікував додаткові номери телефонів екстрених служб, якщо не працює.

099 537 89 11 099 537 33 51 097 402 00 15 097 402 00 65 063 029 76 96

12:48 Глава Сумської ОВДА Дмитро Живицький розповів про ситуацію з ЖКГ регіону після обстрілів:

Охтирка без теплопостачання, вода та електрика є частково; у Лебединському районі немає світла, зруйновано підстанцію; У Сумах після авіаудару по 40-й електропідстанції частково відновили водопостачання, водовідведення та електроживлення. Але потужностей електрики не вистачає. Без води район Хімгородка, без світла – район Василівки; у Тростянці проблеми зі світлом, водою та газом. Повністю знеструмлено три, і частково два мікрорайони. Три мікрорайони залишаються без води через прориви Ситуація з газопостачанням невідома; без газу – понад сотню абонентів у Сумах, понад 300 – в Охтирці, частково в Конотопі, Кирилівці та Краснопіллі. У селі Мезинівка без газу лишається більшість абонентів.

08:00 6 березня працюють продовольчі магазини мереж "Сільпо", "Кошик", "Сам", "Амбар", "Продуктова хатка". На вул. Інтернаціоналістів сьогодні буде роздача молока з цистерни. Хліб привозять в усі маркети.

07:00 Комунальний громадський транспорт сьогодні виконуватиме лише спецрейси для підвезення до місця роботи працівників підприємств критичної інфраструктури. Це пов'язано з проблемами електроживлення тролейбусів і пального для автобусів.

5 березня

23:30 Ситуація на Сумщині лишається складною. Було бомбардування Охтирки, знищено базу продуктову, військовий склад. Суми зазнали чергового авіабомбардування.

"Таке враження, що росіяни активно взялись за Чернігівщину, Сумщину, Харківщину. Били з важкої артилерії", – розповів в ефірі телемарафону голова Сумської ОВДА.

Разом з тим 5 березня українська авіація розбомбила колону з технікою.

"Нарешті в нашому просторі з'явились не тільки російські, але і українські літаки. Загинув боєць тероборони, був вуличний бій. Був напад на колону цивільних автомобілів. Їх пограбували, людей взяли в полон і на трасі лишились пусті автомобілі. Ми навіть не знаємо, хто врятувався. За інформацією місцевих, їх взяли в полон… Бомба потрапила в котельню і третина міста Суми лишилась без опалення і гарячої води", – повідомив Живицький.

22:00 На Сумщині "Укртелеком" тимчасово не надає послуги.

20:00 Російські військові мародерять, грабують і подекуди розстрілюють машини українських мирних людей на трасі Суми – Київ.

19:25 "Укртелеком" тимчасово не надає послуги в Сумській області через пошкодження інфраструктури під час бойових дій.

15:55 Росіяни знищують мирних жителів України, обстрілюючи Охтирку…

12:21 У місті через обстріли припинено подачу води в багато будинків по вулиці Герасима. Ремонтні роботи провадяться.

Також продовжуються аварійно-відновлювальні роботи на території Лучанського водозабору.

Здійснюється підвіз води:

вул. Охтирська, 1 (біля АТБ); перетин вулиць Серпнева та Охтирська; вул. Борова, 45.

11:00 У Сумах вранці 5 березня почали розриватися снаряди на околицях міста, крім того, російська авіація обстріляла з повітря інфраструктурні об'єкти.

07:55 У Сумах зазвучали сирени та оголошено повітряну тривогу. Городян закликають йти в укриття.

05:58 Загроза вуличних боїв у Сумах. Громадян просять залишатися вдома чи у безпечному місці.

03:00 У Сумах, які з багатьох боків оточені російськими окупаційними військами, містяни дістають воду, розтоплюючи сніг.

01:10 В Охтирці внаслідок ворожого бомбардування, в результаті якого загинули п'ятеро працівників теплоелектростанції, зруйновані котли та машинне відділення ТЕЦ. Місто лишилося без тепла. Пів міста й надалі залишається без електроенергії.

4 березня

23:50 Нова інформація з Тростянця. Міський голова Юрій Бова у Facebook написав наприкінці дня 4 березня, що колон військової техніки, що рухалися через Тростянецьку громаду стало значно менше. Ворог видихається.

Це, за словами мера, дало змогу в першу чергу комунальникам та енергетикам почати відновлювати життєдіяльність об'єктів критичної інфраструктури – електромереж, газопроводів, водопостачання.

Світло відновлено майже у всьому місті, більшості сіл. Однак у західній частині громади проблеми з електропостачанням залишаються великими: пошкоджені високовольтні лінії, ремонт яких потрібен зі спецтехнікою. Села Буймер, Мартинівка, Мащанка, Артемо-Рястівка вже 4 день без світла – там російськими танками збиті опори на мережі…

Також, каже Бова, окупанти крадуть з підприємств і у громадян грузовий транспорт. А той, що не можуть завести – розстрілюють.

У Охтирці росіяни продовжують гатити з САУ і "Градів" по цивільним об'єктам, ховаючись за житловими будинками та адмінбудівлями.

20:55 Тростянець захопила і окупувала російська армія.

За словами Живицького, станом на 4 березня окупанти контролюють підстанцію швидкої допомоги, вони не дозволяють медикам виїжджати на виклики, лише до дітей у екстрених випадках. Медиків попередили, що розстріляють, якщо виїдуть самостійно. Швидку з інших населених пунктів не пускають.

Місцеві мешканці не мають можливості купити продукти та інші товари. Всі магазини пограбовані, в місті постійно проводять обшуки й працюють снайпери. Також немає можливості потрапити в місто, щоб допомогти населенню.

19:20 Дмитро Живицький каже, що ситуація по області контрольована.

"Військові Росії продовжують переміщення техніки, йдуть колони. Деякі колони розвернулись, ідуть в бік Сум. Ми не знаємо, що це буде, можливо вони будуть йти на вихід з території України, повертатись назад до РФ. Ми на це дуже розраховуємо. У них закінчилось харчування, закінчується пальне і погода нам сприяє", – сказав очільник області.

17:55 Сумська теплоелектроцентраль працює у штатному режимі, проте гаряче водопостачання буде відсутнім до ранку 5 березня.

14:00 Щодо евакуації мирного населення. Наразі є дуже високі ризики, каже Живицький, що коли влада буде вивозити організовані групи людей, то можуть повторяться трагедії, які були в Грузії, на Луганщині, Донеччині, коли росіяни віроломно розстрілювали мирних мешканців. "Зелених коридорів" для евакуації на даний момент в області немає!

11:40 З'явилися фото Охтирської ТЕЦ, яку знищив окупант.

10:55 У Сумах сьогодні комунальний транспорт не виходитиме на лінії. Виконуватимуться тільки спецрейси для підприємств, – речниця КП "Електроавтотранс" Ірина Крячко.

07:45 Минулий день для Сумської області став вкрай непростим через російські бомбардування та обстріли, розповів голова Сумської ОДА Дмитро Живицький, і зазначив, що потрібно посилювати напрямок для звільнення захопленого окупантами міста Тростянець, де вже четвертий день продовжуються звірства.

05:15 Дмитро Живицький показав фото розгромленої техніки російських окупантів – "останки" танків, бронетранспортерів тощо зараз розкидані на дорозі Кіпті – Бачівськ.

Зазначається, що ця російська військова техніка йшла до Києва, але була зупинена на Сумщині.

05:00 Станом на зараз ситуація у області наступна:

В селі Біловодське Роменського району окупантами захоплений елеватор Дружба-Нова. Терористи вимагають перемовника, СБУ, старосту. Усі бояться до них іти, бо "вони стріляють наповал". В Охтирці під час авіабомбардування російські винищувачі знищили місцеву ТЕЦ. Розбомблено повністю машинне відділення. У місті немає опалення і електроенергії. У Тростянці російські орки грабують і мародерять: усі продуктові магазини спустошені. Окупанти з автоматами патрулюють місто. Місцевим виходити на вулицю небезпечно. Також росіяни не дають можливість забирати з вулиць трупи мирних жителів. Ситуація в Сумах і області 6 березня

Російські окупанти наносять авіаудари по Охтирці і Сумах. Регулярно бомблять Недригайлів, Боромлю, Бездрик, Лебедин. Вся область зараз – "територія пекла, яку нищівно бомблять російські війська".

"Шановні мешканці Сумщини, шановна тероборона, військові! Вами пишається сьогодні увесь світ. Я щиро вдячний кожному, хто став на захист нашої землі. Кожному, хто робить все, що в його силах і трохи більше. Ми з командою працюємо 24/7 увесь останній тиждень і теж робимо усе, що можливо, і не можливо для забезпечення захисту, і безпеки", – коментує голова обласної державної адміністрації Дмитро Живицький.

Комендантська година

Станом на 6 березня на Сумщині комендантська година діє з 18:00 до 06:00. Пересування містом у цей час заборонено. Людей закликають залишатися вдома і дотримуватися світломаскування. При звуках сирени терміново потрібно перейти в укриття!

У той же час щодня з 7:30 до 17:00 дотримання громадського порядку в місті контролюють групи патрулювання у складі працівників поліції та мешканців громади.

Як працює громадський транспорт у Сумах

Перевезення пасажирів у Сумах здійснюють 4 тролейбуси за напрямком Автовокзал – Депо – Автовокзал. Інтервал руху – через кожні 15 хвилин.

Автобуси не курсують.

Режим роботи: з 8:00 до 17:00, але час може бути змінено в залежності від ситуації по місту.

Медики та працівники хлібзаводу доставляються до місць роботи спецрейсами.

Весь комунальний транспорт, який курсуватиме у містах області, перевозить пасажирів безкоштовно.

Які аптеки працюють в Сумах

Перелік аптечних закладів, які 5 березня працюють у місті, доступний на Google Maps.

За посиланням вказані аптеки, що продовжують відпускати медичні препарати.

Додамо, що карта оновлюється відповідно до змін у графіку роботи аптечних закладів.

Нова пошта у Сумах

У адміністрації Нової пошти запевнили, що не одномоментно, але поступово усі посилки будуть звезені до вантажного відділення №1 на вулиці Лінійна, 15. Робота решти відділень зупинена.

Прохання мати витримку і не створювати ажіотажу.

Карта захисних споруд цивільного захисту міста Суми

Всі оперативні та тільки перевірені новини без російської пропаганди та фейків – в групах РБК-Україна в Telegram і Viber. Приєднуйся!

Перемога буде за нами! Слава Україні!