Штрафи до 25 000 грн: Кабмін підтримав введення нової заборони для водіїв

На засіданні Кабміну урядовці підтримали законопроєкт №11024, яким встановлюється заборона поїздок на автомобілях по територіям та об'єктам природно-заповідного фонду. Крім того, штрафи за таке порушення збільшуються. Про це повідомило Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів, пише Today.

Цей законопроєкт зареєстрували в Раді в лютому 2024 року, а в березні Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував нардепам прийняти його за основу.

Як йдеться у пояснювальній записці, використання транспортних засобів на територіях і об'єктах природно-заповідного фонду чинить негативний вплив. Через це, зокрема, знищуються тварини і рослини, в тому числі червонокнижні.

У зв'язку з цим ініціатори пропонують ввести заборону на проїзд транспортних засобів по заповідним районам. Винятки складають дороги загального користування, вулиці та дороги населених пунктів, автошляхів на приватних територіях. Крім того, в деяких випадках проїзд може дозволятися – наприклад, для місцевих мешканців, для туристів, які рухаються туристичними маршрутами.

Наразі ведеться підготовка законопроєкту до другого читання. Поки що не відомо, коли відбудеться, але, ймовірніше, Верховна Рада ухвалить цей документ.

Додамо, що екоактивісти вже давно закликають заборонити "джипінг" у Карпатах та інших заповідних регіонах. Такі розваги не лише завдають шкоди природі, але є дуже ризикованими. Нерідко в Карпатах трапляються випадки, коли позашляховики зриваються з гори, внаслідок чого пасажири травмуються і навіть гинуть.

Джерело: 5692.com.ua