Штрафи до 3 500 гривень отримують деякі переселенці на новому місці проживання: за що карають українців

Після повномасштабного вторгнення російських військових чимало українців були змушені переїхати у більш безпечні регіони країни. При цьому не всі врахували, що під час загальної мобілізації чоловіки, які змінили місце проживання, мають подбати про виконання важливого зобов'язання.
А саме, після переїзду переселенці зобов'язані повідомляти про це територіальні центри комплектування та ставати на облік. Невиконання цього загрожує адміністративною відповідальністю. Про це розповіла адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко для "РБК-Україна".
Як повідомила юристка, одразу після прибуття на нове місце проживання переселенці повинні відвідати ТЦК за своїм фізичним місцем перебування. Якщо виявиться, що чоловік не став на військовий облік за новим місцем проживання, йому можуть виписати штраф у розмірі від 1 600 до 3 500 гривень. У залежності від конкретних обставин військком на власний розсуд може встановлювати розмір штрафу.
Щоб не порушувати норми законодавства і уникнути покарання, переселенцям потрібно виконати дії у такій послідовності:

після прибуття на нове місце проживання спочатку звернутися до ТЦК та стати на облік;
потім звернутись до центру соціального захисту, щоб оформити довідку ВПО.

Загалом можна звернутись спершу й за довідкою ВПО, але якщо вас зупинять на вулиці для вручення повістки, то виникне питання, чому ви не повідомили військкомат про нове місце проживання, – пояснила Катерина Аніщенко.

Зараз у співробітників ТЦК немає доступу до реєстру вимушених переселенців та актів цивільного стану. Таку інформацію про громадян вони можуть дізнатися, надсилаючи окремі запити до відповідних структур.
Джерело: 5692.com.ua