Скільки коштує переоформити будинок в Україні у 2023 році: які податки та послуги потрібно сплатити

Купуючи будинок в Україні, доведеться сплатити не тільки вартість нерухомості продавцеві. Процес оформлення будинку сплачується окремо. Скільки коштує переоформити будинок в Україні цьогоріч, дізнавались Vikna.
Купівля-продаж будинку оформлюється у нотаріуса – державного або приватного. Він вносить дані про правочин до Держреєстру речових прав на нерухоме майно. Далі потрібно сплатити податок на майно та державне мито.
Витрати за цими платежами сторони угоди можуть розподіляти самостійно, закон це дозволяє. Зазвичай податки та мито оплачує покупець або в повному обсязі, або навпіл з продавцем.
Державне мито складає 1% від вартості нерухомості. Крім того, зараз сплачується військовий збір – 1,5% від вартості, а також ПДФО від продажу – 5% для українців та 18% для іноземців. Від сплати ПДФО звільняються громадяни за таких умов:

продаж нерухомості був один раз за звітний період;
продавець не отримував дохід з будинку;
будинок знаходився у володінні продавця понад три роки.

1% від вартості будинку не сплачують громадяни, які укладають таку угоду вперше, а також ті, хто перебуває на квартирному обліку.
За саме переоформлення треба заплатити 1% від прожиткового мінімуму для працездатних громадян, що становить 27 гривень. Але до цієї суми ще додається вартість послуг нотаріуса, а також оцінювачів майна (за потреби). Тож сума складе загалом 6000-6500 гривень.
Щоб переоформити будинок швидше, потрібно заплатити більше:

6700 грн (мінімальна зарплата) – за 2 робочих дні;
13400 (дві мінімальні зарплати) – 1 день;
33500 (п’ять мінімальних зарплат) – 2 години.

Отже, якщо покупець звільнений від сплати ПДФО та 1% від вартості житла, вартість переоформлення дорівнюватиме сумі за послуги приватного нотаріуса — приблизно 5000 грн. У разі необхідності проведення оцінки майна доведеться заплатити ще 1000 гривень.
Джерело: 5692.com.ua