Скільки пива можна випити за день і чи можна пити безалкогольне пиво за кермом: названі безпечні дози

Пиво – улюблений напій багатьох людей. І якщо дехто лише іноді може дозволити собі келих пінного у веселій компанії, то комусь взагалі важко уявити без цього напою вечірній відпочинок чи вихідні. При цьому важливо знати, яка доза є допустимою і не здатна принести значної шкоди організму.
Скільки пива можна випити за раз – думка медиків
МОЗ запевняє, що безпечної дози алкоголю просто не існує. Спиртні напої, на думку лікарів, незалежно від їхньої кількості та виду, завдають шкоди здоров'ю. Тому вони взагалі не радять вживати пиво.
Проте фахівці вияснили, що існує умовно безпечна доза алкоголю, яка швидко "вивітрюється" і має несуттєвий ризик для здоров'я. В Україні це 10 г чистого спирту. У перерахунку на пиво міцністю 5 % це становить 350 мл напою.
Те, скільки пива можна випити за раз, залежить від статі людини:

для чоловіків допустима норма за один раз складає не більше двох доз пива (700 мл);
для жінок безпечно випивати не більше однієї дози пива (350 мл).

Згідно британських стандартів, максимально допустимі норми вживання пива (5%) за раз складають:

для чоловіків – 800 мл;
для жінок – 600 мл.

Також до уваги має прийматись вага людини – чим вона більше, тим менше на людину вплине алкогольний напій. Звичайно, значення має і стан здоров'я людини – якщо вона не страждає на хронічні хвороби, такі дози не спровокують серйозної шкоди для здоров'я. Та чим більше у людини хронічних і серцево-судинних захворювань, тим алкоголь для її організму буде руйнівнішим.
Що стосується норм споживання пива на тиждень, безпечні дози такі:

для чоловіків – не більше 4 л пива;
для жінок – не більше 2 л пива.

При цьому мається на увазі, що людина не вип'є зазначені дози за одні вихідні та не буде перевищувати щоденної норми.
Скільки пива допустимо випити за кермом
Якщо ви збираєтесь сісти за кермо, то не можна вживати жодних алкогольних напоїв. Слід враховувати, що навіть безалкогольне пиво містить невелику кількість спирту – приблизно 0,005 проміле. А за українськими нормами, керування автомобілем з 0,2 проміле алкоголю в крові є правопорушенням.
Тому якщо випити півлітрову пляшку безалкогольного пива, то вже за 15-20 хвилин етанол повністю вийде з організму, і при перевірці алкотестер покаже "нуль". А ось якщо випити вже 2-3 пляшки за раз, то виникнуть ризики отримати штраф.
Джерело: 5692.com.ua