Смертельна небезпека

Влада Кам’янського, розуміючи серйозність епідеміологічної ситуації, поширила рекомендації щодо профілактики і уникнення зараження коронавірусом.

Зазначений вірус належить до родини коронавірусів.

Коронавірус має такі ж симптоми, як і гострі вірусні захворювання. Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках діарея або кон’юнктивіт. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії.

Оскільки за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутися до лікаря. Якщо Ви протягом минулих 14 днів повернулися із країни, в якій зафіксовані випадки коронавірусу, або ж спілкувалися із людиною, яка контактувала із тим, хто прибув до України з країн, де зафіксовані випадки коронавірусу – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря в телефонному режимі.

Шляхи передачі коронавірусу:

– при контакті з хворим на коронавірусну інфекцію – через краплі його слини;

– при безпосередньому контакті із зараженими тваринами – через немиті руки;

– при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів, яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.

Захистити себе від хвороби, спричиненої коронавірусом, можна, дотримуючись таких рекомендацій:

– не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.

– уникати скупчення людей;

– уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);

– регулярно мити руки з милом – ретельно, до 1 хвилини, особливо після контакту з будь-яким хворим на ГРВІ;

– при контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на слизові оболонки та інші поверхні тіла;

– правильно використовувати медичні маски (хворі та близьке оточення, що контактує з ними, медперсонал) – доцільно у приміщенні, міняти через кожні 30 хвилин;

– хворому із будь-якими ознаками ГРВІ дотримуватись кашльового етикету (користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні);

Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома. Обов’язково повідомити свого сімейного лікаря!

Оскільки розповсюдження вірусу спостерігається також і в інших країнах світу, МОЗ рекомендує громадянам України, які планують подорожі за кордон, відслідковувати повідомлення та дотримуватися рекомендацій офіційних органів країн, до яких плануються поїздки.

ПРИ ПОЯВІ СИМПТОМІВ ЗАХВОРЮВАННЯ ТЕРМІНОВО ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ!  НЕ ЗАЙМАЙТЕСЬ САМОЛІКУВАННЯМ!

 За інформацією  управління охорони здоров’я Кам’янської міської ради