Спалах хвороби легіонерів набирає обертів: у Польщі біля кордону з Україною зафіксовано 14 смертельних випадків

На півдні Польщі зафіксували спалах рідкісної смертельно небезпечної хвороби легіонерів (легіонельоз). Відомо, що інфекція забрала життя у щонайменше 14 осіб. Крім того, підтверджено інфікування ще понад 150 людей, пише BBC.
Як свідчать офіційні дані, хворобу виявили в Жешуві та інших містах Польщі біля кордону з Україною. Інфікування зафіксували у людей літнього віку, які страждали від супутніх хвороб. Деякі пацієнти мають важкий стан і перебувають у відділенні інтенсивної терапії.
Наразі проводяться дослідження щодо того, як бактерія легіонелла потрапила до водопроводу міста Жешува та його околиць.
Що таке легіонельоз
"Хвороба легіонерів" або легіонельоз – це гостре захворювання, яке вражає легеневі тканини і вбиває 5-15% інфікованих. Найбільш незахищеними перед ним є люди старше 50 років. Факторами ризику є:

діабет;
захворювання легенів;
захворювання нирок;
хвороби серця;
усі види раку;
стан після трансплантації органів;
імунологічні захворювання;
алкоголізм, куріння.

Бактерії легіонелли живуть у вологому ґрунті та воді. Інфекція передається під час вдихання крихітних крапель зараженої води. Найчастіше зараження відбувається під час душу, змивання води в туалеті, в басейні, через систему кондиціонування повітря. Початкові проявлення хвороби можна сплутати з грипом.
Стосовно ситуації в Україні, у МОЗ зазначили, що зараз немає загрози спалаху легіонельозу в нашій країні. Останній випадок цієї інфекції в Україні реєструвався у 2019 році у Дніпропетровській області.
Джерело: 5692.com.ua