Став свідком корупції, на втрачай можливості на цьому заробити: в Україні запрацював портал для викриття корупціонерів

В Україні запрацював Єдиний портал повідомлень викривачів. Його було запущено Національним агентством із запобігання корупції, повідомляє прес-служба цієї організації.
У Національному агентстві із запобігання корупції розповіли, що Портал – це один з інструментів, які використовуються для реалізації антикорупційної політики в нашій країні. Відомо, що за допомогою порталу повідомляти про правопорушення, пов'язані з корупцією та про факти корупції можна буде цілодобово.

"Ефективне функціонування Порталу є частиною вимог для початку переговорів про вступ України до Євросоюзу. Таким чином, виконано їхні рекомендації та інтегровано досвід інших успішних держав щодо побудови взаємодії з викривачами" – так прокоментував початок роботи Порталу голова НАЗК Олександр Новіков.

Хто такий викривач і чим він відрізняється від заявника
Викривач і заявник – два різні статуси. Викривачем вважається людина, яка відповідає таким критеріям:

фізична особа – громадянин України, особа без громадянства, іноземець, упевнена в тому, що надана нею інформація є достовірною;
надана інформація містить фактичні дані, які можна перевірити;
надана особою інформація стала їй відома у зв'язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби або навчання.

Тільки сукупність трьох перерахованих вище факторів робить особу викривачем. Усі інші особи, які повідомляють про факти корупції, є заявниками.
Також у повідомленні зазначено, що повідомлення про факти корупції може бути як анонімним, так і авторизованим – це вирішує сам заявник (викривач). Конфіденційність гарантується всім, хто звернувся на Портал.
Джерело: 5692.com.ua