Суд у справі про катастрофу MH17 завершився: коли винесуть вирок

Сьогодні, 10 червня 2022 року, в Нідерландах завершився судовий розгляд у справі про катастрофу MH17 на Донбасі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter Спільної слідчої групи (JIT) у цій справі.

"Сьогодні був останній день судового розгляду по MH17. Вирок має бути винесено в листопаді або грудні 2022 року", – йдеться в повідомленні.

Останнє слово Пулатова

Сьогодні підозрюваний російський військовослужбовець Олег Пулатов, котрий дистанційно брав участь у процесі, розкритикував обвинувачення. На його думку, слідство зробило все, щоб нібито звинуватити його в катастрофі літака.

"Я не маю жодного відношення до катастрофи 17 липня 2014 року", – наголосив він і закликав суд виправдати його.

Хто ще фігурує у справі

Крім Пулатова у справі MH17 проходять ще двоє росіян Сергій Дубинський (начальник військової розвідки) та Ігор Гіркін (колишній "міністр оборони" так званої "ДНР") та український бойовик Леонід Харченко.

За даними звинувачення, вони є відповідальними за таємне застосування ракетної установки "Бук".

Що загрожує обвинуваченим

У грудні 2021 року прокуратура зажадала довічних термінів для обвинувачених. Захист Пулатова наполягає на тому, що розслідування було одностороннім і так і не було з'ясовано, хто винен у запуску ракети.

Ніхто із обвинувачених на сьогодні не затриманий. Вони проживають у Росії, яка заперечує свою причетність до катастрофи та не видає своїх громадян.

Катастрофа MH17 сталася 17 липня 2014 року у розпал бойових дій на Донбасі. У небі над Донецькою областю було збито літак Malaysia Airlines, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур (Малайзія). В результаті загинули всі 283 пасажири та 15 членів екіпажу.

Політ тривав менше трьох годин, коли українські авіадиспетчери о 16:20 за київським часом втратили зв'язок із літаком. За даними слідства, зараз лайнер збила російська ракета "Бук". Фюзеляж розвалився на кілька частин та впав на окупованій території.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.