Такого ще не було: липень 2023 року офіційно став найспекотнішим за останні 120 тисяч років

Новий рекорд був офіційно зафіксований Кліматичною обсерваторією Європейського Союзу. Усі світові ЗМІ ось уже кілька місяців сповнені новин про зміни в кліматі.
Глобальне потепління швидко і непомітно перетворилося з розтиражованої "страшилки" екологів на реальну загрозу. Липень 2023 року вже офіційно названо найспекотнішим місяцем за останні 120 тисяч років.
Теплові хвилі небаченої сили фіксувалися в багатьох місцях світу, сталася величезна кількість сильних лісових пожеж. Про те, що останні 120 тисяч років Земля ще не знала такого спекотного липня, розповіла Саманта Берждесс, заступник директора Служби зі спостереження за змінами клімату. Вона зазначила, що про аномалію свідчать палеокліматичні дані.
Попередній рекорд було встановлено 2019 року, тоді середня температура становила 16,63 °C. Середня температура липня 2023 року перевищила минулий рекорд на 0,33%. Учені вважають, що рекордні температури виникають унаслідок впливу одразу кількох чинників.
Спекотнішими теплові хвилі стають через велику кількість спалюваного викопного палива. Також вплинув на температуру Ель-Ніньо, який тільки набирає силу.
У липні було встановлено і ще один температурний рекорд – його побив Світовий океан, що нагрівся до небувалого раніше рівня. Вчені зазначають, що для них ці рекорди не стали несподіванкою – вони попереджали про зміни клімату. Водночас дослідники вважають, що в наступні роки спека тільки посилюватиметься, і розраховувати на перепочинок не варто.
Джерело: 5692.com.ua