Тариф на світло в жовтні 2023: чи зміняться суми в платіжках для населення

У жовтні змін розміру тарифу на електроенергію для побутових споживачів не передбачено. Тобто в новому місяці українцям доведеться платити за світло так само, як і у вересні. Тариф не залежить від обсягу споживання і становить 2,64 грн за кВт⋅год.
Як раніше повідомляв міністр енергетики Герман Галущенко, цей тариф не зазнає змін протягом всього опалювального сезону 2023-2024. Можна сподіватися, що він залишиться на тому ж рівні принаймні до березня-квітня.
Міністр нагадав, що положення про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії стосовно забезпечення доступною електроенергією населення в Україні діє до кінця 2023 року. До кінця опалювального сезону його продовжать. Тому планів та підстав збільшувати тарифи на електропостачання для побутових споживачів нині немає.
Як заощаджувати на електриці
Українці мають можливість платити за світло суттєво менше – 1,32 грн за кВт⋅год. Йдеться про застосування нічного тарифу, який діє в період з 23:00 до 7:00 ранку. Щоб скористатись ним, необхідно встановити двозонні лічильники, які окремо рахують енергію, спожиту вдень та вночі.
У середньому, завдяки таким лічильникам стандартна сім'я з трьох осіб, яка проживає в квартирі з електроплитою і бойлером, лише за один місяць може заощадити понад 260 грн. Якщо споживання світла за місяць становить 300 кВт⋅год, то у разі наявності звичайного лічильника цей обсяг оплачується за денним тарифом. Тому сума у платіжці буде 792 грн.
Встановивши двозонний лічильник та витрачаючи частину електроенергії вночі, наприклад, 200 кВт, можна оплачувати їх за нічним тарифом, тобто заплатити 264 грн. Вночі можна включати бойлер, пральну та посудомийну машину, хлібопічку тощо. Таку ж суму доведеться витратити за решту енергії. Тобто у сумі це складе 528 грн.
Вартість двозонного лічильника – приблизно 3000 грн, і він окупається за період близько року. Після цього почнеться чиста економія.
Джерело: 5692.com.ua