Тарифи на комуналку будуть і далі зростати: НБУ озвучив прогноз

Нещодавнє підвищення тарифу на електроенергію не стане останнім. Тарифи на деякі види комуналки підвищуватимуться під час війни. А ось значне підвищення тарифів чекає на українців уже після настання миру.
У липні Нацбанк України опублікував "Інфляційний звіт", у якому відображено основні показники інфляції, а також прогнози її динаміки. У звіті зазначено, що в поточному році істотним фактором стримування інфляції є мораторій. Нагадаємо, що він поширюється на деякі види послуг ЖКГ – опалення, газ і гарячу воду.
У прогнозі також зазначено, що рівень підвищення тарифу на електроенергію, що відбулося в липні, дещо перевищив очікування Нацбанку. Адміністративна інфляція продовжує знижуватися – річні темпи впали до 12%.
Згідно з прогнозами фахівців НБУ рівень адміністративної інфляції залишатиметься високим і наступного, 2024 року. Прогнозується, що вона становитиме 15%, а основними чинниками її зростання стануть подальше підвищення цін на тютюнову продукцію та збільшення тарифів на деякі комунальні послуги.
У 2025 році, після закінчення дії мораторію, адміністративна інфляція продовжить прискорюватися і становитиме вже 19%.

З огляду на високу соціальну значущість цього питання, очікується, що підвищення тарифів буде поетапним і триватиме кілька років разом із розширенням соціальної підтримки – так прокоментували ситуацію зі зростанням тарифів у Нацбанку.
Джерело: 5692.com.ua