Тарифи підвищили, але це не допомогло: голова комітету пояснив, чому ситуація не поліпшується

Андрій Герус, керівник Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг розповів про те, що підвищення тарифів на електроенергію не принесло очікуваних результатів.
З моменту збільшення тарифів на електроенергію минуло вже майже два місяці, але зниження рівня заборгованостей не спостерігається. Активізації оплат також немає, – повідомив голова профільного комітету.
За його словами, рішення про підняття тарифів було ухвалено з метою наповнення ліквідності ринку, передбачалося, що абоненти платитимуть за електроенергію активніше, а рівень боргів знизиться.
Однак цього не сталося – зазначив Андрій Герус. Також він поставив під сумнів доцільність цього заходу загалом, оскільки незрозуміло, для чого він впроваджувався, якщо рівень ліквідності на енергетичному ринку не підвищився.
Голова комітету зазначає, що в основі проблеми лежать у сфері водопостачання. Тарифи на послуги водоканалів, за його словами, є занадто низькими. Це, своєю чергою, створює дефіцит коштів для оплати електроенергії, яка становить більшу частину всіх витрат, необхідний для функціонування підприємств-постачальників.
Герус також розповів, що через неоплату платежів контрагентами в Укренерго почали накопичуватися борги перед компаніями, що генерують електроенергію. Борги зростають і через недостатні внески від НАЕК "Енергоатом".
Джерело: 5692.com.ua