У 2023 році лікарняні українцям платитимуть за новими правилами

З 1 січня 2023 року Пенсійний фонд України став органом, що акредитує, системи обов'язкового національного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю. Певні зміни плануються у порядку оплати лікарняних.
Що змінилося для страхувальників (роботодавців).
З 1 січня 2023 року
Роботодавець або уповноважені ним особи приймає рішення про виплату лікарняних.
Термін розгляду лікарняних та прийняття рішення про виплату 10 днів – з дня надходження лікарняного по тимчасовій непрацездатності до роботодавця (днем надходження вважається восьмий день після закриття лікарняного); 3 дні – з дня надходження до роботодавця лікарняного по вагітності та пологах (днем надходження вважається восьмий день після відкриття лікарняного); 5 днів – повідомлення працівника про відмову в оплаті.
Спосіб подання заяв-розрахунків

в електронному вигляді через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України;
на паперових носіях до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.

Фінансування страхувальників
Пенсійний фонд України протягом 3-х днів централізовано на окремі поточні рахунки, відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів, після надходження заяви-розрахунку
Хто проводить перевірки страхувальників?
Територіальні органи Пенсійного фонду України
Як заявили у ПФУ, правила розрахунку лікарняних залишилися незмінними: відсоток від середньої зарплати застрахованого залежно від тривалості страхового стажу.
Механізм визначення середньої заробітної плати для обчислення виплат з обов'язкового державного соціального страхування також не зазнав істотних змін.
Зокрема, заробітна плата за Посібником з травм та хвороби – це сума, яка використовується для розрахунку одного страхового внеску, виходячи із заробітної плати, що виникла протягом розрахункового періоду за 12 місяців до місяця, у якому стався страховий випадок (за 12 календарних місяців до місяця, у якому стався страховий випадок). в якому настав страховий випадок) ділимо та обчислюємо. Календарні дні зайнятості в розрахунковому періоді, за винятком календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин При цьому розширено перелік поважних причин, що враховуються під час розрахунку.
Зміни зачеплять лікарні, відкриті 1 січня 2023 року або пізніше. Лікарняні, починаючи з 2022 року і триваючи до 2023 року, розраховуватимуться за старими правилами.
«Роботодавець не зобов'язаний погоджувати з українським пенсійним фондом затвердження КЕП для подання заяви на оплату лікарняного листа, як це було раніше передбачено ФССУ», — йдеться у повідомленні.
Нагадаю, що Верховна Рада змінила закон «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Цей документ передбачає участь Фонду соціального страхування України у Пенсійному фонді України з 1 січня 2023 року.
Читайте також: Які свята в січні 2023 року: що відзначатимемо на початку року
Пиво й розсіл їм точно не конкуренти: найкращі способи поліпшити самопочуття й позбутись похмілля
Виплати від 900 до 6500 гривень на місяць: кому, крім ВПО і вразливих категорій, передбачена фінансова допомога
Джерело: 5692.com.ua