У 2024 році українським пенсіонерам тричі переглядатимуть пенсію: як зміняться виплати

В Україні на 2024 рік заплановали перегляд пенсійних виплат, який проведуть у три етапи. Про це розповіли в Міністерстві соціальної політики. Зазначається, що зміни будуть стосуватися різних аспектів пенсійного забезпечення.
Перший етап – 1 січня 2024 року
Перший етап перегляду пенсій планується вже на початку нового року. Це пов'язано з підвищенням рівня мінімальної заробітної плати в Україні. Однією з ключових змін є підвищення мінімальної суми пенсії за віком для громадян, які досягли 65 років. За новими правилами, ця сума складе 40% від рівня мінімальної заробітної плати.
Другий етап – березень 2024 року
Другий перегляд пенсій заплановали на початок березня. На цей раз перерахунок проведуть через збільшення рівня прожиткового мінімуму для громадян, які втратили працездатність. Також на цьому етапі планується масштабна індексація пенсій шляхом збільшення показника середньої зарплати доходу, який враховують при обчисленні пенсії.
Третій етап – 1 квітня 2024 року
Останній етап перегляду заплановали на 1 квітня 2024 року. Він буде пов'язаний із зростанням розміру мінімальної заробітної плати. Для громадян, яким є 65 років і які мають відповідний стаж (35 років у чоловіків і 30 років у жінок), мінімальний розмір пенсії за віком також збільшать. Він становитиме 40% від мінімальної зарплати.
Як зміниться розмір пенсії
Згідно з проєктом Держбюджету-2024, ці зміни мають призвести до підвищення мінімальної пенсії. У січні очікується підвищення трьох категорій пенсійних виплат:
мінімальна пенсія: з 2,09 тис. до 2,36 тис. гривень;
максимальна пенсія: з 20,93 тис. до 23,61 тис. гривень;
підвищення за стаж наднорми: з 20,9 до 23,6 гривень за місяць додаткового стажу.
Джерело: 5692.com.ua