У Кам’янській школі співпрацюють з європейцями

З досвіду співпраці самоврядування школи №12 з громадськими організаціями України та Європи.

Тенденція співпраці шкіл з громадою та громадськими організаціями з’явилась в нашій країні відносно недавно, але цей напрямок діяльності зразу отримав багато прихильників і набув різних форм. Так, середня загальноосвітня школа №12 в м. Кам’янське через таку співпрацю з фундаціями та центрами України намагається привити молоді навички свідомого ставлення до проблем школи, мікрорайону, міста, України і світу взагалі.

Цій меті підпорядковано і проект «Quovadis, Europe?», який реалізується за підтримки Фонду EVZ «Пам`ять, відповідальність та майбутнє», Міністерства закордонних справ Німеччини і Фонду ім. Роберта Боша. Організаторами проекту є ГО «МІКС», NGO«CulturegoesEurope» та NGO«AcademyofInnovation».

У сучасному глобалізованому світі повернення до диктаторського державотворення і вибір популістських лідерів – помилки, яких не можна припускатися. Ось чому ми повинні задавати питання: «Quovadis, Europe?» (з лат. «Куди ти йдеш, Європа?»).

Підвищення обізнаності про наслідки радикальних рухів, викриття нереалістичних популістських висловлювань та пропонування альтернативних варіантів суспільного розвитку – це завдання майбутніх лідерів. Щоб досягти позитивних змін, потрібно мати цілісну картину того, що відбувається у світі. Саме тому учні школи – члени євроклубу «Сучасник» та лідери самоврядування -і прийняли участь в цьому проекті, спрямованому на підготовку молоді, здатної до діалогу та набуття життєвих компетенцій.

За планом проекту, перша зустріч відбулася у серпні 2017 року у м. Веймар (Німеччина) та мала на меті ознайомити учасників з поняттями європейських цінностей та демократії. Друга зустріч проводилась у м. Дніпро.21учасник з України, Німеччини та інших країн познайомились з реаліями нашого регіону, отримали неупереджену інформацію про стан речей в України та розвинули свої підприємницькі навички.

Водночас молодь вчилась мистецтву публічних виступів, менеджменту, створенню бізнес-планів та працювала над ідеями спільних бізнес-проектів. Всі форми роботи забезпечували учасників навичками та компетенціями для того, щоб брати участь у створенні суспільства взаємної поваги, миру, справедливості та прогресу. Наприкінці зустрічі всі її учасники зробили фото на згадку з консулом Германії в м. Дніпро Вольфгангом Мессінгером.

Також учениці 8 класу Тарасова Ольга та Пойда Вікторія разом з іншими учнями регіону співпрацювали з фаховими тренерами організації «ViUnga «Ми – молодь» (м. Стокгольм). Представниці Швеції представили досвід створення молодіжних громадських організацій в їх країні, розповіли про етапи їх створення, про співпрацю ГО з державними органами влади.

Досвід співпраці з громадськими організаціями у вихованців школи № 12 досить широкий. Разом з громадською організацією «Овес» учні та їх батьки беруть участь в проекті «Протез воїну АТО з використаних кришечок»,екологічному проекті «Батарейки,здавайтесь!», який також координує громадська організація. Цікаву ідею «Тижня мобільності» підказала організація «Світ о’світ», а учні закладу з задоволенням підхватили її. Доправляти благодійні посилки від дітей школи до воїнів АТО кожного року допомагаєГО «Права молодь», а щорічний Марафон написання листів політв’язням, який проводить організація AmnestyInternational, став першим кроком до серйозних роздумів про права людини та громадянина для учнів старших класів.

Нещодавно на базі закладу відбувся міський семінар для лідерів євроклубів, де обговорювались можливості урізноманітнення шляхів співпраці з громадою. Директор школи Запорожець Ангеліна Анатоліївна презентувала досвід закладу в контексті співпраці з громадськими організаціями Італії та Естонії. Учасників семінару через скап привітали учні та вчителі школи – партнера «Престиж» з м. Рим. Методист департаменту з гуманітарних питань Згама Тамара Петрівна зазначила, щопроблема співпраці шкіл з громадою є невід’ємною складовою в процесі формування наскрізних навичок та вмінь сучасного школяра, здатного провадити діяльність в непередбачуваних обставинах, які можуть постати перед ним в житті. Вона підкреслила важливість проведення таких заходів в контексті переймання найкращогодосвіду країн Європи та подякувала за активну працю педагогам школи (відзнака від ГО «ЕдКемп Україна», грамота від ГО «Лелека. Фронтові волонтери», подяка від ГО AmnestyInternational, ІІ місце в обласному проекті « З любовю до Батьківщини в європейській спільноті» від ДДЮЦМС, подяка від благодійного фонду «Допомога заради майбутнього», волонтерські акції з ГО МІКС, «Серце до серця», «Овес», «Світ О’Світ», фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну» та т.ін.). Про цікаві ініціативи в сфері співпраціз громадою детально розповідали керівник євро клубу «Сучасник» Чирва В.В., представники батьківської громади та члени учнівського самоврядування школи.

Сподіваємося, що в подальшому цей досвіднабуде розповсюдження в місцевих громадах, об’єднуючи молоде та більш старше покоління для впровадження ініціатив та проектів в різних сферах життя рідного міста: спорт, туризм, культура, екологія, благодійність тощо.