У Раді пропонують мобілізовувати пенсіонерів

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10084, який пропонує зняти обмеження за віком для військової мобілізації. У разі його ухвалення парламентом до лав війська зможуть призивати чоловіків, яким виповнилося 60 і більше років.
Що відомо
Зараз українське законодавство дозволяє призивати на військову службу чоловіків віком від 18 до 60 років. Проте, новий закон може дозволити мобілізацію і для тих, кому за 60. Граничний вік планують підвищити:

з 60 до 65 років для звичайних солдатів;
з 65 до 70 років для вищого військового керівництва.

Пропозиція мобілізувати чоловіків, старших за 60 років, не є простою формальністю. Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, такі особи мають відповідати кільком важливим критеріям. По-перше, вони повинні мати високий рівень професійної підготовки та практичного досвіду на військових посадах. По-друге, їх стан здоров'я повинен бути визнаним придатним для військової служби ВЛК. І, нарешті, вони повинні висловити власне бажання служити в Збройних Силах України.
Зазначається, що багато військовослужбовців, які вже досягли граничного віку, мають необхідний досвід та мотивацію для вступу в ряди армії. Деякі з них навіть подали звернення до суду, спробуючи довести, що вони готові та спроможні бути корисними армії, незважаючи на свій вік. Проте, наразі судові рішення не на користь цих осіб.
Джерело: 5692.com.ua