У Росії намагалися підірвати нафтопровід “Дружба”, – ЗМІ

Вранці у суботу, 11 червня, у Брянській області (Росія) невідомі нібито спробували підірвати нафтопровід "Дружба". Начебто вони встановили три вибухові пристрої.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення Telegram-каналу Baza у неділю, 12 червня.

"Неподалік селища Гулівка (це 40 км до кордону з Україною) прогриміли три вибухи – тоді ж спрацював сигнал про втрату зв'язку із засувкою трубопроводу. За попередніми даними, це були безоболонкові вибухові пристрої", – йдеться у повідомленні.

Як пишуть у Telegram-каналі, одним із вибухів було пошкоджено трансформаторну підстанцію з енергоблоком засувки нафтопроводу. Ще один вибух стався у місці, де прокладено кабель – там залишилася вирва 40 на 20 см. Третій вибух пошкодив протипідкопну трубу (додатковий засіб захисту, який заривають у землю на режимних об'єктах), залишивши вирву 40 на 60 см.

"Сам трубопровід "Дружба" не постраждав, проте протипідкопна труба і підстанція виявилися пошкодженими, а також був знеструмлений енергоблок управління засувкою", – додають Telegram-каналі.

При цьому, за даними джерела, розливу нафтопродуктів вдалося уникнути.

Нагадаємо, зараз по "Дружбі" через Україну здійснюється постачання нафти до Чехії, Угорщини та Словаччини. Торік транзит у ці країни становив 12 млн тонн нафти. Цього року постачання йдуть майже такими ж темпами – близько 1 млн тонн на місяць.

Як повідомлялося, Україна після введення Євросоюзом ембарго на російську нафту може припинити транзит нафти трубопроводом "Дружба".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.