У відповідь на “гарантії безпеки”. США представлять Росії свій перелік занепокоєнь

Сполучені Штати Америки представлять РФ свій перелік занепокоєнь у відповідь на "гарантії безпеки". Там заявили, що не бачать з боку російської сторони кроків, які б зменшили стурбованість щодо ситуації біля кордонів України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника Держдепартаменту США Неда Прайса під час брифінгу.

"Як усі знають, Росія представила свій список занепокоєнь діями США та НАТО. Ми маємо намір разом з європейськими союзниками та партнерами представити свої занепокоєння діями Росії, які, як ми вважаємо, завдають шкоди нашим спільним інтересам і цінностям", – зазначив Прайс.

Він зазначив, що переговори щодо безпеки в ЄС можна вести лише за участю європейських країн.

"Не буде жодних переговорів щодо європейської безпеки без наших європейських союзників та партнерів. Поки що ми не бачили нічого, що знизило б нашу стурбованість у зв'язку з ситуацією навколо України", – підкреслив Прайс.

Він також пояснив, що Штати готові обговорювати з Росією проблеми безпеки в Європі, але інформації про конкретні контакти з цього питання наразі відсутні.

"Ми ясно сказали, що готові до дипломатичної роботи з різних каналів. Але поки повідомити мені нема про що. Росія представила свої занепокоєння, у нас є свої. Коли ми матимемо додаткові деталі про те, як ми будемо це все обговорювати, ми повідомимо", – резюмував представник Держдепартаменту США.

Нагадаємо, як раніше повідомляли Bloomberg, США ознайомились з пропозиціями від Російської Федерації щодо "гарантій безпеки". Готуються дати відповідь вже цього тижня.

Додамо, радник президента США з національної безпеки Джей Салліван назвав умову, для обговорення з Росією "гарантій з безпеки". Він підкреслив, що переговори можуть пройти тільки в умовах деескалації.

Зазначимо, нещодавно РФ оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу в Альянс.