У яких випадках можуть призивати студентів: пояснення юриста

Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" під час загальної мобілізації студенти не можуть бути призвані на військову службу. Однак законом не забороняється вручати повістки студентам. У разі отримання повістки студенти зобов'язані з'явитися до ТЦК.
У статті 23 вищевказаного закону сказано, що призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають здобувачі фахової, фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти. Студенти дуальної та денної форм навчання можуть отримати відстрочку від призову.
Ситуацію з можливим призовом студентів прокоментував юрист Владислав Юрчак. Він розповів, що студенти можуть бути призвані на служби під час так званого "проміжного періоду" – тобто з кінця травня до кінця серпня. У червні закінчуються іспити, але тільки наприкінці серпня з'являються накази про зарахування.
Владислав Юрчак також розповів, що студенти, які перебувають в академічній відпустці і на канікулах, права на відстрочку не позбавляються. Але оскільки закон безпосередньо не забороняє вручати повістки студентам, це все-таки може статися.
Якщо студенту вручили повістку, він, так само як і інші військовозобов'язані, повинен з'явитися в ТЦК і надати документи, які доводять, що він проходить навчання.
Джерело: 5692.com.ua