Українці стають жертвами шахраїв у Telegram: чому не можна довіряти повідомленням у соцмережах навіть від друзів і родичів

Популярна шахрайська схема, за допомогою якою аферисти вже давно виманюють гроші у користувачів соцмереж, почала активно поширюватись на Telegram. Шахраї створюють фейкові акаунти та намагаються вкрасти чужу особистість, причому жертвою може стати хто завгодно. Як працює схема та як захиститися, розповідає OBOZREVATEL.
Щоб "розвести" жертву на гроші, шахраям тепер навіть не потрібно отримувати доступ до чужого облікового запису. Вони просто створюють повну копію реального акаунту, використовуючи ту саму фотографію, ім'я та опис у профілі.
Далі шахраї знаходять знайомих та близьких людини, особистість якої намагаються привласнити. Це також досить легко, адже часто українці самі вказують свої контакти з телеграмами в інших соцмережах, де можна побачити список друзів. Крім того, знайомі лайкають пости одне одного, є учасниками одних і тих самих груп у Telegram.
Далі аферисти під чужим ім'ям просять близьких та родичів "дати в борг" кілька тисяч гривень. Щойно отримуючи гроші, вони перестають реагувати на повідомлення. Виявити аферу вдається лише тоді, коли жертва звертається по борг до того, кому нібито позичала гроші. Тоді з'ясовується, що шахраї діяли від чужого імені.
Як не стати жертвою шахраїв
Фахівці радять українцям не довіряти повідомленням у соцмережах навіть від близьких людей. Якщо до вас звертаються із проханням позичити гроші, насамперед слід самостійно передзвонити на номер цього друга чи родича, який у вас є. Таким чином можна перевірити, чи справді вам написав (або зателефонував) ваш друг чи родич.
Крім того, важливо максимально захистити свої соцмережі та месенджери за допомогою складних та різних паролей, за можливості користуватися функцією подвійного захисту.
У разі підозри, що вас намагається обдурити шахрай, який просить перевести йому гроші на рахунок, варто:

звернутись до служби підтримки банку для перевірки цього рахунку;
залишити заявку на сайті Кіберполіції (там збирають і аналізують отримані дані).
Джерело: 5692.com.ua