Українці зможуть отримати по 900 гривень на придбання книг: кому видаватимуть сертифікати

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг. Це рішення має на меті стимулювати розвиток книговидавничої галузі в Україні, підтримати українських видавців і заохотити читання серед населення. Згідно з законом №11251, українці зможуть отримати сертифікати на суму 908 гривень кожен, які можна буде використати на придбання електронних, паперових, аудіальних книг або книг для осіб з порушенням зору.

Кому надається допомога

Закон визначає конкретні категорії громадян, які мають право на отримання державної допомоги:

  • 1. молоді люди, які досягли 18-річного віку: протягом року з дня досягнення громадянином України 18-річного віку.
  • 2. батьки новонароджених дітей: один із батьків або інших законних представників дитини протягом року з дня народження дитини.

Механізм надання допомоги

За словами заступниці голови Комітету Євгенії Кравчук, вже цього року українці, яким з 1 січня 2024 року виповниться 18 років, отримають сертифікат в додатку "Дія" на суму 908 гривень. Ці гроші будуть спрямовані на підтримку українських видавців, що дозволить видавництвам збільшити кількість випущених примірників книг. За попередніми підрахунками, це може скласти додатково 1,5 – 2 мільйони примірників.

Читання книжок в Україні

Важливо зазначити, що станом на осінь 2019 року середньостатистичний український читач прочитував за рік приблизно 9 книг. Найбільше книг читають люди старшого віку (від 60 років і старше) та молодь (18-29 років). Ця статистика свідчить про те, що попит на книги в Україні існує, і новий закон може допомогти ще більше підвищити інтерес до читання серед усіх вікових груп.

Джерело: 5692.com.ua