Українцям порекомендували готуватися до можливих відключень електроенергії вже цього літа

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко повідомив українців про те, що підприємства вже отримують ліміти на споживання електроенергії. Вже скоро це стосуватиметься й звичайних споживачів.
Пан Олександр в інтерв'ю інформаційному агентству "РБК-Україна", опублікованому в середу, 5 липня повідомив про те, що українським громадянам порадили готуватися до можливих відключень електроенергії вже протягом цього літа.
Протягом періоду найвищого споживання в липні та серпні нестача потужності в енергосистемі стає помітною, і вже станом на тепер промисловим підприємствам було знижено норми споживання.
За словами директора Центру досліджень енергетики, система стикається з дефіцитом генерації, і наша держава кожного дня отримує аварійну допомогу від Європи, що оцінюється в 1600-1700 МВт-год.
Фахівець зазначає, що нестача енергії наростає разом зі збільшенням температури, а липень і серпень є місяцями найбільшого споживання. За останні роки літній пік споживання в нашій державі був таким же високим, як зимовий.
Олександр Харченко проінформував:"Індустріальні споживачі вже обмежуються. Це просто робиться непублічно, ліміти акуратно видають на 20-30% нижче, ніж вони хотіли споживати".
Фахівець зауважив, що разом зі змінами в прайс-кепах НКРЕКП можливе зростання імпорту енергії, але зараз вже певна кількість великих промислових споживачів лімітують своє споживання.
Він також наголосив на тому, що дані обмеження можуть стосуватися й звичайних приватних споживачів, хоча це може відбутися пізніше, протягом літнього періоду.
Що буде зі світлом восени
За словами фахівця, розвиток ситуації протягом наступних місяців залежатиме від подальших обставин, і нема жодних прогнозів щодо розгортання подій в жовтні-листопаді.

"Я впевнений, що відновляться атаки на енергетичну інфраструктуру", — сказав Олександр Харченко.
Джерело: 5692.com.ua